In Universiteit van Nederland gaf Prof. dr. Herbert Bos les in hacken. Hier keken wij het meest van op:
Vanaf maandag 17 oktober zien we tijdens de Privacyweken op NPO 3 een vijftal bijzondere gastcolleges van de Universiteit van Nederland rondom het thema privacy. Dit zijn voor ons de 6 meest opvallende lessen die we konden trekken uit het college van Prof. dr. Herbert Bos.
Hacken bestaat al langer dan de computer
De media schildert hackers vooral af als criminelen die zich bezig houden met het inbreken in je computer. Maar hacken gebeurt al sinds de uitvinding van de telefoon! Een korte duik in de geschiedenis van het hacken.
Er zit een soort lange rol papier met instructies in onze computer
Het geheugen van je computer werkt een beetje als een lange rol papier, dat is ingedeeld in vakjes. En elk vakje wordt gevuld met informatie die stappen aangeven. Op een manier waarop wij ook instructies van een kookboek volgen.
Programma's crashen door verkeerde instructies
Programma's zijn eigenlijk een lange serie aan vakjes die instructies aan de processor doorgeven. Maar als die instructies niet kloppen of overschreven worden, dan snapt de processor het niet meer...en crasht!
Hackers kunnen een 'weird machine' van je computer maken
Als een soort LEGO-blokjes kan een hacker zijn instructies vast klikken aan een programma. Met als gevolg dat jouw programmaatje door de hacker wordt overgenomen. Vanaf nu stuurt hij de instructies aan en niet meer de maker zelf. Met als gevolg dat de processor jouw computer als een 'vreemde machine' gaat bestempelen.
Er zit al een kwart eeuw een kwetsbaar gebrek in al onze software
Een zogeheten 'buffer-overflow' klinkt als iets dat recentelijk is uitgevonden om onze technische apparaten te oversturen. Toch bestaat dit probleem al meer dan 25 jaar. Fouten in onze systemen zijn namelijk onvermijdelijk.
We zijn veel te afhankelijk van te complexe systemen
Niet alleen software, maar ook hardware is tegenwoordig te hacken. Systemen zijn zó complex geworden, dat ze niet langer meer betrouwbaar zijn. En dus makkelijk om bij in te breken. Misschien moeten we er beter over na gaan denken om die technieken aan te passen, zodat onze smartphones, drones en pacemakers veilig zijn in de toekomst.
Dit gebeurt nog meer tijdens de Privacyweken op NPO 3.
Universiteit van Nederland: maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober, rond 22:30u bij NTR op NPO 3