In Universiteit van Nederland gaf Mr. drs. Willemijn Aerdts les in hoe we aanslagen proberen te voorkomen. Hier keken wij het meest van op:
Vanaf maandag 17 oktober zien we tijdens de Privacyweken op NPO 3 een vijftal bijzondere gastcolleges van de Universiteit van Nederland rondom het thema privacy. Dit zijn voor ons de 6 meest opvallende lessen die we konden trekken uit het college van Mr. drs. Willemijn Aerdts.
Ga in gesprek met je tegenstander
Het lijkt heel voor de hand liggend: zorg voor een gesprek tussen jou en een mogelijke aanslagpleger om te weten wat hij van plan is. Dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, is wel duidelijk, maar er zijn genoeg manieren om gebruik te maken van Human Intelligence. Al zitten er genoeg haken en ogen aan.
Onderschep communicatie
Zelden wordt een terroristische aanslag gepleegd door een man/vrouw in zijn/haar eentje. Wanneer er sprake is van een groep, moet er ook over de plannen worden gecommuniceerd. Het onderscheppen van die communicatie is lastig, maar levert vaak bruikbare informatie op. En dan hoef je de boodschap zelf niet eens te hebben gezien. Ook meta-data zegt een hoop.
Verken de omgeving. En verken het goed
Dankzij nieuwe technieken kunnen we tegenwoordig een verandering in een landschap scherper in de gaten houden. Daar waar men vroeger alleen gebruik kon maken van luchtfoto's om vijandelijk gebied te monitoren, gebruikt met tegenwoordig infrarood-camera's, geografische data, drones en satelieten die veel makkelijker en sneller beelden kunnen geven waar je een aanslag mee kunt voorkomen.
Maak gebruik van openbare bronnen
Een hele hoop informatie ligt gewoon voor het grijpen, op openbare plekken. Natuurlijk moet je goed weten waar je naar moet zoeken en in welke archieven, maar je hebt geen geavanceerde technologie nodig om een heel netwerk in kaart te kunnen brengen. Zo bewijst ook een journalist in Oekraïne.
Check de betrouwbaarheid van je bronnen altijd
Gebruik maken van alle bronnen die je tot je beschikking hebt is vrij verstandig. Alle informatie is tenslotte welkom. Maar dan moet je bron wel betrouwbaar zijn...
Misleid je tegenstander
Niet alleen de 'bad guys' proberen de inlichtingendiensten te misleiden, andersom kan natuurlijk ook. Door slimme trucs en verstoring van acties kunnen aanslagen worden voorkomen, zonder dat er onnodig veel risico gelopen wordt.
Dit gebeurt nog meer tijdens de Privacyweken op NPO 3.
Universiteit van Nederland: maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober, rond 22:30u bij NTR op NPO 3