3 tips voor een soepel gesprek tijdens een tafel voor twee
- 3 minuten leestijd
Die ongemakkelijke stilte, even niet meer weten wat je zou kunnen vragen of jij die per ongeluk te veel babbelt en de ander helemaal niet laat uitpraten. Grote kans dat jij jezelf herkent in een van deze drie situaties.
Met de volgende drie tips kan je elk gesprek ombuigen naar iets positiefs. Het zijn de hoofdingrediënten voor een goed lopend gesprek voor jouw eigen Tafel voor twee ervaring.
Een Tafel voor twee?
In het programma Tafel voor twee worden ruzies bijgelegd, zien mensen na een lange tijd die ene onverwachte persoon of wordt iemand ten huwelijk gevraagd door de liefde van hun leven. Allemaal hopen ze op een goed gesprek om zo dichter tot elkaar te komen. De volgende drie tips kan jij gebruiken tijdens een moeizaam en zwaar gesprek. Dit met als doel om het gesprek vlekkeloos te laten verlopen.
1. Wees altijd geïnteresseerd
Dit is de eerste stap voor een goed begin, want hiermee laat je zien dat jij moeite doet om het gesprek gaande te houden. Stel dus vooral open vragen en dit mag echt van alles zijn: “Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren, hoe voelde jij je de voorbije jaren of waar was jij met je gedachte?” Wanneer jij interesse toont, zal je na een tijdje merken dat de ander ook nieuwsgierig wordt naar jouw verhaal. De rollen worden dan opnieuw verdeeld. Oftewel nu is het jouw kans om te shinen en jouw gedachte te delen.
2. Luister naar de ander
Het klinkt heel logisch, maar in de praktijk gaat het bij het luisteren vaak fout. Zoals de Amerikaanse schrijver Stephen Covey al eens zei: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen, maar om te reageren.” Het is goed om even stil te zijn en juist de ander aan het woord te laten. Het is helemaal niet erg als het even stil is, want dit kan soms leiden tot het punt dat iemand meer gaat zeggen dan hij of zij van tevoren van plan was. Je hoeft niet altijd te reageren met woorden. Wanneer de ander iets heftigs met je deelt, is je hand op iemands arm leggen al een signaal van begrip en barmhartigheid.
3. Stel jezelf kwetsbaar op
Elkaar vertrouwen is de basis voor een diepgaand gesprek. Je moet elkaars vertrouwen zien te winnen. De ander kan het moeilijk vinden om over een bepaald onderwerp te praten. Jij kan dan de eerste stap zetten en het goede voorbeeld geven. Vertel iets persoonlijks over jezelf! Als jij jezelf kwetsbaar opstelt, is dit een aansporing voor je gesprekspartner om ook een persoonlijke bekendmaking te doen. Als jij jezelf durft te laten zien dan zal de ander sneller volgen om ook die stap te zetten.
Bonustip: naast de drie bovenstaande tips is het ook belangrijk om niet te oordelen. Begin een gesprek zo onbevooroordeeld mogelijk en leg niet gelijk je eigen bevindingen op tafel. Laat iemand een verhaal vertellen en probeer hier niet direct over te oordelen. Meningen of aannames kunnen leiden tot een ruzie en dat is nou net precies datgene wat je wil vermijden.