5 NFT-collecties waarmee jij je studieschuld had kunnen aflossen
- 4 minuten leestijd
Afgelopen jaar zijn er mensen heel erg rijk geworden door te handelen in NFT’s. Maar waar de één heel rijk wordt is er ook iemand die misschien een beetje te veel heeft betaald voor een cartoonfiguur.
Afgelopen jaar zijn er mensen heel erg rijk geworden door te handelen in NFT’s. Maar waar de één heel rijk wordt is er ook iemand die misschien een beetje te veel heeft betaald voor een cartoonfiguur. Sterker nog; de prijzen voor de meeste NFT’s collecties zijn met ongeveer 90 procent gedaald. Hier een overzicht van vijf projecten die tienduizenden euro’s in waarde zijn gedaald.
Bored Ape Yacht Club
Dit is misschien wel de bekendste NFT-collectie. Een aap waarmee je lid wordt van een digitale Yacht Club. Mensen waren zo enthousiast over de apen dat op het hoogtepunt er 500.000 euro werd betaald voor een plaatje. De prijs werd ingegeven door speculatie over dat de Bored Ape Yacht Club het Facebook van de metaverse is. Maar de metaverse bestaat niet of nauwelijks en het zal ook nog wel even duren totdat die er echt is. Een paar weken geleden kon je er eentje oppikken voor 85.000. Dat is een daling van maar liefst 83 procent. Nu betaal je er ‘slechts’ rond de 120.000 euro.
Doodles
Deze opvallende profielfoto’s waren afgelopen zomer een hit. De vrolijke kleuren en bijzondere vormgeving maken het een unieke collectie van 10.000 doodles. Dat was iets dat de NFT-speculant ook dacht afgelopen jaar. Terwijl het toentertijd onduidelijk was wat het bedrijf precies wilde bereiken met hun collectie schoot de prijs naar ongeveer 65.000 euro per stuk. Nu duidelijk is wat de plannen allemaal zijn van het bedrijf – onder andere de muziekindustrie bestormen – is de prijs rond de 10.000 euro. Dat is een daling van ongeveer 85 procent.
Azuki
Deze anime-collectie was een directe hit. Na de release begin dit jaar schoot de prijs direct boven de 30.000 euro per stuk. Het zou de nieuwe Bored Ape Yacht Club moeten zijn. Die gedachte drukte het nog hoger naar een absurde bodemprijs van ongeveer 100.000 euro. Totdat begin mei duidelijk werd dat één van de anonieme oprichters in het verleden andere projecten had opgezet en deze in de steek had gelaten. De prijs zakte direct naar ongeveer 15.000 euro en heeft nu moeite boven de 10.000 te blijven. Dat is een daling van 90 procent.
Moonbirds
Deze pixalachtige uilen vallen onder het Proof-collectief. Een bedrijf dat is opgericht door succesvolle start-up ondernemer Kevin Rose. Binnen de NFT-gemeenschap staat hij bekend als iemand die heilig in de nieuwe technologie gelooft. Zijn cv en de drang om NFT’s tot een succes te maken zorgde ervoor dat deze uilen binnen een paar dagen na de release al voor meer dan 100.000 euro werden verkocht. Maar alles dat omhoogschiet komt ook weer naar beneden. Kevin Rose veranderde zonder aankondiging de koers van het project en nu koop je een Moonbirds voor iets minder de 15.000 euro. Dat is een daling van 85 procent.
RTFKT – CloneX
Deze poppetjes met een plastic uitstraling zijn geproduceerd door RTFT (spreek je uit als Artifact). Binnen de NFT-scene is dit bedrijf één van de OG’s. Het bestaat relatief lang en kwam begin dit jaar met een profielfoto-collectie: CloneX. De prijs was direct 40.000 euro. Na de aankondiging dat Nike het bedrijf had gekocht schoot de prijs verder omhoog tot over de 60.000 euro. Voor het wereldberoemde sportmerk wordt RTFKT met hun CloneX collectie de manier waarom ze digitale kleding gaan verkopen aan jou en mij wanneer de metaverse er daadwerkelijk is. Na de top van 60k betaal je op dit moment een kleine 8k voor dit Nike product. Dat is een daling van 86 procent. Maar dan weet je wel zeker dat je niet in je blootje hoeft te lopen in de metaverse.