5 vragen aan top zakenvrouw Elske Doets
- 5 minuten leestijd
Vrouwelijke ondernemers zijn er steeds meer in Nederland. In 2013 waren het er iets meer dan 400 duizend, maar volgens de Kamer van Koophandel hebben inmiddels ruim 700 duizend vrouwen een eigen bedrijf.
37 procent van alle ondernemers in Nederland is nu vrouw. Maar jonge vrouwen die willen ondernemen ervaren veel meer obstakels op de weg dan mannen, ziet zakenvrouw Elske Doets. Om die reden richtte Doets in 2017 de ‘Young Lady Business Academy’ op om jonge vrouwen te helpen.
Elske Doets studeerde zelf rechten, maar koos niet voor een loopbaan als advocaat. In plaats daarvan nam ze in 2001 de reisorganisatie van haar vader over. Sindsdien staat ze aan het hoofd van een groot bedrijf, wat haar in 2017 zelfs de titel ‘Zakenvrouw van het jaar’ opleverde.
Steeds meer vrouwen hebben een eigen bedrijf, maar nog altijd zijn het de mannen die de ondernemerswereld domineren. Hoe verklaart u dat?
“Als je naar de Europese kaart kijkt, zie je dat Nederland onderaan bungelt als het gaat om gendergelijkheid: vrouwen op hoge posities in bedrijven van formaat en arbeidsparticipatie – vrouwen werken gewoon minder dan mannen. Dat is iets cultureels wat heel hardnekkig is. Er zijn wel veel vrouwelijke ondernemers, maar zij hebben vaak kleine bedrijven met minder dan 1 miljoen euro omzet. Ja, dan kom je ook niet in de Quote 500. In mijn optiek is het nodig om daar vroegtijdig aan te werken, maar dat kost tijd.”
Met uw Young Lady Business Academy helpt u jonge vrouwen om hun dromen waar te maken. Welke obstakels komen zij tegen?
“De jonge vrouwen waar ik mee werk hebben veel ambities en talent, maar ook een enorme rem op die ambities. Dat komt vaak door hun omgeving. Ouders zeggen tegen hun dochters dat een eigen onderneming niet valt te combineren met een gezin. Zo gaat er veel vrouwelijk talent verloren. Maar de grootste rem die veel vrouwen hebben is hun drang naar perfectionisme. Als je echt stappen wil zetten, moet je niet te veel nadenken en niet te tuttig zijn en het gewoon gaan doen. Ik krijg meiden tegenover me met perfecte opleidingen en cv’s, maar ze hebben nog nooit buiten de lijntjes gekleurd. Dat is echt nodig om verder te komen: niet afwachtend zijn en initiatief tonen. Mensen die meer durven zijn creatiever en die creativiteit heeft de wereld nodig.”
Welke taak is er voor mannen weggelegd om de obstakels die startende vrouwen tegenkomen weg te nemen?
Gendergelijkheid proberen vrouwen vaak met elkaar op te lossen, in ‘vrouwenclubjes’ en zo. Maar mannen hebben een heel belangrijke rol hierin. Op de weg naar de top zijn vrouwen nu eenmaal in de minderheid. Maar als vrouw kun je heel veel anders inbrengen. Je kunt je vrouwelijkheid gebruiken – niet misbruiken – om verder te komen. Want als je anders bent, dan val je op. Er zijn natuurlijk mannen die dat snappen, en mannen die dat niet snappen – het is een kwestie van de juiste te vinden die jou in het zadel kan helpen.
Zakenblad Quote publiceert elk jaar de ‘Top 100 Jonge Miljonairs van Nederland’. Daar staan 3 vrouwen tussen. Ziet u dat in de toekomst veranderen?
“Die verhouding is natuurlijk bizar. Heel veel vrouwen zeggen: ‘als ik 1 miljoen euro omzet, dan is mijn leven wel in balans’. Dat vind ik zonde. Ze zouden meer ambitie moeten tonen, maar ik weet dat de jonge generatie daar vaak anders over denkt. Een jonge vrouw vroeg mij eens: ‘Ik wil graag vijf uur per dag ondernemen, kan dat?’ Nou nee, ik denk het niet. Ik ben daar misschien een beetje ouderwets in, maar ik denk wel echt: wie het wil, die kan het. Iedereen in Nederland doet z’n best, maar als je bereidt bent een beetje meer te doen dan je best, dan kun je heel succesvol zijn als ondernemer. En dus ook als vrouw.”
U werd in 2017 zelf verkozen tot ‘Zakenvrouw van het jaar’. Wat is de belangrijkste les die u heeft geleerd?
“Zoveel vrouwen voelen een steentje in hun buik van wat ze eigenlijk willen, maar ze worden afgeremd door wat andere mensen ervan vinden. De kunst is om dat steentje te volgen en groter te maken. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik had advocaat kunnen worden, maar ik ben gaan ondernemen. Op de academy tref ik jonge vrouwen die zich voor het eerst in hun leven gezien en gehoord voelen. Dat vind ik triest. Je moet soms wel even slikken en je rug recht houden. Ik heb ook in boardrooms vol met mannen gezeten. Ik laat hen altijd even hun spel spelen. Ze willen een beetje indruk maken en dat laat ik ze allemaal rustig doen. Maar op een gegeven moment kom ik uit de hoek. En dan schrikken ze, want ze dachten dat ik een jong, blond, fragiel vrouwtje was. Ik vind dat veel meer mensen hun gevoel moeten volgen, maar daarvoor heb je soms wel ballen nodig.”