6 dingen die nerds doen om veilig te internetten
6 dingen die nerds doen om veilig te internetten
- 2 minuten leestijd
Met dit lijstje wapen jij je computer en andere apparaten tegen de gevaren van bijvoorbeeld phising en ransomware.
Is je wachtwoord nog steeds hamster35 of winter2017? Heb je geen zin om te wachten op Windows-updates en log je in op iedere gratis wifi die je maar kunt vinden? Dan wordt het tijd voor een opfriscursus 'veilig oversteken op het internet'.
Update, update, update
Duizenden programmeurs doen iedere dag hun stinkende best om hun programma's zo veilig mogelijk te maken. Daar kun jij van profiteren. Zorg dat automatisch bijwerken van Windows aan staat en klik updates niet weg omdat je even geen tijd hebt. En dan: backup, backup, backup. Als het dan misgaat, heb je je bestanden nog.
Fix tweestaps-verificatie
Je kent het van internetbankieren of je DigiD, maar ook je e-mail of Facebook kun je beter beveiligen met tweestaps-verificatie. Je moet dan naast je wachtwoord ook een code van je telefoon invullen. Mocht iemand dan je wachtwoord raden, dan is er nog geen man over boord.
Gebruik een wachtwoord-manager
Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is zo 1990. Met een wachtwoord-manager kun je overal een ander wachtwoord gebruiken, automatisch superveilige wachtwoorden aanmaken en ze automatisch laten invullen in je browser. En nee, een boekje is geen goed idee. Die raak je kwijt.
Gebruik een VPN
Een beetje millennial klapt minstens vier dagen per week z'n computer open in een koffiebar met wifi. Zonder een VPN-tool is het alsof je in je digitale onderbroek zit te werken. Een VPN schermt je internetverkeer af voor alle andere koffiedrinkers. Investeer in een abonnement, dat is veiliger en sneller dan gratis software. Gebruik ook de HTTPS Everywhere-plugin voor Chrome of Internet Explorer, om je internetverkeer verder te versleutelen.
Versleutelen
Je computer kan je bestanden automatisch versleutelen. Als je laptop dan gestolen wordt, kan de dief niet zomaar bij al je gegevens. Zet in je instellingen 'Bitlocker' (Windows) of 'FileVault' (Mac) aan.
Gebruik anti-virussoftware
Voor mensen met een Windows-computer is het vaste prik, maar ook een Macbook verdient een vaccin voor de nieuwste malware of ransomware. Je computer is standaard al beveiligt tegen de belangrijkste virussen. Gratis antivirus is al een stapje beter. Betaalde anti-virussoftware wordt vaak gecombineerd met software om je computer te back-uppen, dan sla je dus twee vliegen in één klap.