Achter Tralies: Op vrije voeten
- 3 minuten leestijd
In Achter Tralies volgen we mensen die in de gevangenis zitten. Hoe leven zij, wat zijn hun dromen en zitten ze daar wel terecht?
Brieven van Pancho
Aflevering 3 - Op Vrije Voeten
En dan sta je ineens buiten... De hele gevangenisstraf kijk je ernaar uit. Eenmaal buiten blijkt het helemaal niet eenvoudig om weer aan te sluiten bij de maatschappij. Rodney begon ooit met het vervalsen van buskaartjes, buskaarten werden jaarabonnementen en voor hij het wist werd hij gepakt met 15 kilo cocaïne en moest hij tweeënhalf jaar zitten.
Toen zijn zoontje tijdens zijn gevangenisstraf zei dat zijn vader vastzat omdat hij beste voor het gezin deed, wist Rodney dat hij het roer om ging gooien. Als vrije burger zet hij zich met het maken van muziek in voor jongeren die anders niet begrepen worden. "Als je opgekropte woede niet op een goede manier kunt ventileren, komt het eruit op een fock op manier." Hij leert jongeren over hun gevoel te praten en het een plek te geven, in de hoop dat ze zo op het rechte pad blijven.
Hoe is het nu met Rodney?
Rodney probeert nu een cateringbedrijf van de grond te krijgen en in de avond staat hij achter de draaitafels. Zijn overvolle schema maakt dat hij niet meer voor de stichting met jongeren kan werken. "Ik vind het wel heel jammer, want ik vond het echt heel tof om met die jongens te werken. Dus ik help ze waar ik ze kan helpen." Hij is wel weer in aanraking gekomen met Justitie met iets uit zijn verleden en een nieuw incident rond een uit de hand gelopen ruzie. Hij zegt in de goede afloop te geloven omdat hij uit zelfverdediging handelde.
De filosofie van het ondernemen bevalt Rodney wel, al is het leven niet makkelijk. Hij moet keihard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. "Ik ben op een houtje aan het bijten, maar ik kies liever op een houtje bijten dan dat ik het verkeerde pad op ga." Dat is wat hij de jongens die hij begeleidde ook probeerde bij te brengen: "veel eisen van jezelf maar uiteindelijk krijg je daar wel alle voordelen van".
Wat heeft de docu voor jou betekend?
Over de docu is hij ontzettend positief en zegt veel leuke reacties te hebben gekregen. Zo sprak de eigenaar van een Chinees restaurant bij hem in de buurt hem op de docu, "hij vond het tof".Rodney vindt het vooral mooi dat hij de menselijke kant van ex-gedetineerden heeft kunnen laten zien. "Ik vond het gewoon vet te laten zien dat het ook anders kan. Dat er ook ex-gedetineerden zijn die wel maatschappelijk bezig zijn."
Want volgens Rodney vergeten mensen weleens dat het leven buiten de muren echt niet makkelijk is. En hoewel ex-gedetineerden natuurlijk niet voor niets in de gevangeisis hebben gezeten, zijn het wel gewoon mensen. Het heeft voor Rodney een hoop betekend dat hij zijn verhaal kon doen, "en ik vnod het ook gewoon tof om met Shay te praten. Shay is een toffe meid".
Check hier meer van Dossier: Achter Tralies of de documentaire Code Rood: De Doodstraf en het vervolg Deal met de Dood