Computer helpt studenten depressie voorspellen
Computer helpt studenten depressie voorspellen
- 3 minuten leestijd
Professor Ronny Bruffaerts ontwikkelde een vragenlijst die bij studenten kan voorspellen of ze psychische problemen krijgen.
Je duikt 't eerste jaar van je studie in. Veel feestjes, sociale verplichting, je bijbaan en oh... ook nog je tentamens maken. Er wordt nogal wat van je verwacht en uiteindelijk kan dat ervoor zorgen dat je het soms niet meer zo goed met je gaat. Maar wat nou als je dat van tevoren al kan zien aankomen?
Professor Ronny Bruffaerts van de Universiteit Leuven ontwikkelde een computerprogramma dat aan de hand van vragenlijsten heel precies bij studenten kan voorspellen of ze vatbaar zijn voor problemen. Dat kan een mens namelijk niet doen, zegt Ronny: "Ons brein is te klein om alle risicofactoren goed mee te wegen. Een computerprogramma heeft daar gelukkig geen moeite mee".
Het werkt zo. Alle eerstejaarsstudenten van de Universiteit in Leuven vullen een vragenlijst in. Dat duurt zo'n half uurtje. In die vragenlijst worden dingen gevraagd of iemand bijvoorbeeld nog zin heeft om dingen te ondernemen, vroeger seksueel is misbruikt, concentratieproblemen heeft en meerdere van dat soort vragen die over je achtergrond gaan. Geen van die vragen is voldoende om een probleem te ontwikkelen. Maar de optelsom wel.
"Door het programma kunnen we een groter patroon van kwetsbaarheid ontdekken", vertelt Ronny. "De computer ziet alle dingen die je invult in de vragenlijst en wat die voor effect op elkaar hebben." Het programma kan dus zien wat welke gebeurtenissen veel effect hebben op elkaar en of er gevaar voor iemand dreigt. "Seksueel misbruik levert niet bij iedereen problemen op. Maar het kan in combinatie met andere risicofactoren juist wel voor problemen zorgen."
De database van universiteit heeft nu gegevens van ongeveer twaalfduizend studenten. Die enorme hoeveelheid zorgt ervoor dat er zo precies bij studenten voorspeld kan worden. Het moeten er nog veel meer worden. Meer dat twintig universiteiten uit de hele wereld hebben al naar het systeem gekeken, ook in Nederland.
De Universiteit van Amsterdam is dit jaar ook met de vragenlijst begonnen. Het voordeel voor de UvA is dat het grootste onderzoekende werk nu al gedaan is door de Universiteit Leuven. Maar het heeft nog een extra voordeel. "Al die extra studenten zorgen er voor dat we ons programma kunnen verfijnen en nog beter kunnen voorspellen wanneer het fout dreigt te gaan."
Het liefst zou Ronny zijn onderzoek nog verder uitbreiden naar studenten die hun studie afgerond hebben. "Dan kan ik gaan kijken wat de maatschappelijke impact is van studenten die een depressie hadden tijdens hun studie."
Dat studeren behoorlijk zwaar kan vallen blijkt wel uit de verhalen van NOS op 3 over studenten met een burn-out. Kijk het verhaal van Jip die al twee jaar in een burn-out zit.
Daan voelde de druk van zijn vader en kon dat op een gegeven moment niet meer aan.
Heb je zelf last van depressieve gevoelens of burn-outklachten? Dan kun je terecht bij Korrelatie. Zij kunnen je helpen met psychische klachten via hun site of telefoonnummer 0900-1450.