Aylin Öcalan wil meer voor meiden!
- 4 minuten leestijd
Aylin Öcalan brengt in de documentaire "Meer voor meiden" meidenorganisaties aan het licht. Nadat zij zelf te maken kreeg met het sluiten van de organisatie waar zij als vrijwilliger bij hielp, wist ze dat deze essentiële ontmoetingsplekken voor meiden van belang is.
Fysieke ontmoetingsplekken voor meiden verdwijnen langzaam door het hele land. De documentaire Meer voor meiden laat de impact en het belang zien voor essentiële ontmoetingsplekken. Wij willen meer voor meiden!
Voel je welkom! Iedereen die hier komt, was ooit een vreemde.
Waar komt het idee van Meer voor meiden vandaan?
Via een goede vriendin werd ik vrijwilliger bij een meidenorganisatie in Arnhem. Daarvoor had ik nog nooit van meidenwerk gehoord. Ik wist wat buurthuizen waren, maar ik was nooit echt geweest. Dit was de eerste keer dat ik in levenden lijve zag hoe lokaal werk veel grotere impact kan maken op mensenlevens dan nationaal beleid en werk. Het interessante is dat deze organisaties het werk doen van de overheid, maar vaak niet genoeg worden ondersteund en de werking van 'de vrije markt' concurrentie en versplintering van jongerenorganisaties veroorzaakt. Toen de Arnhemse meidenorganisatie sloot, was ik eigenlijk verrast. Maar het idee om een docu te maken over meidenwerk ontstond hier. Toen ik opzoek ging naar een andere plek waar meidenwerk werd aangeboden, leerde ik al snel dat veel organisaties met dezelfde bureaucratische obstakels te maken hebben. De titel Meer voor meiden is een bericht aan politiek Nederland (en een knipoog naar de 'meer voor mannen' slogan van een outdated commercieel kanaal).
Welk moment is jou het meest bijgebleven op set?
Het filmen van de seksueel geweld workshop van Sara van The Safe Space Club. Ik had gemixte gevoelens over het filmen van deze workshop, want ik had al verwacht dat de meiden minder open zouden zijn en minder vragen zouden stellen. Sara's verhaal was inspirerend en heftig, waardoor ik het soms lastig vond om 'gewoon' te filmen, terwijl haar verhaal me erg raakte.
Veel jongerenwerkers weten niet wat ze precies met meiden aan moeten.
Wat is zo uniek aan meidenwerk?
Wat meidenwerk zo uniek maakt, is dat er wordt gewerkt vanuit een methodiek, volledig ontworpen op basis van onderzoek naar ondersteuning van jonge meiden en vrouwen. Jongerenwerk is nog te vaak ingesteld op het helpen van jongens, wat ook natuurlijk moet gebeuren. Maar hierdoor worden meiden niet goed genoeg geholpen; veel jongerenwerkers weten niet wat ze precies met meiden aan moeten. Of ze zijn afhankelijk van een jongerenwerker die toevallig vrouw is. Ook is het meidenwerk gewoon heel gezellig, niets is geforceerd. De perfecte manier om te leren over jezelf, de medemens en de maatschappij naar mijn mening.
Wat vond je het spannendst?
Het spannendst vond ik het vinden van een nieuwe meidenorganisatie, want het vertrouwen van jonge mensen krijg je niet zomaar. Ik hoopte dat de meiden me aardig genoeg zouden vinden om zich open te stellen. Hier heb ik natuurlijk voor moeten werken, en ik ben heel dankbaar dat ik zo open ben ontvangen door Girls Forward als organisatie, maar vooral door de meiden zelf.
Wat wil je de kijker meegeven?
Enjoy :)
Wat hoop je te bereiken met deze documentaire?
Meer aandacht en geld voor het meidenwerk, maar vooral ook het bewustzijn creëren dat onzichtbare (mentale) problemen net zo belangrijk zijn en verholpen moeten worden. Veel mensen vinden het logisch dat als anderen last van je hebben, je dan pas aangepakt moet worden. Waarom is het niet genoeg om er zelf last van te hebben, voordat je eindelijk geholpen wordt? Ik heb geprobeerd om te laten zien dat meiden net zoveel aandacht verdienen als jongens, maar dan met een aanpak aangepast op meiden.
Het interessante is dat deze organisaties het werk doen van de overheid.
Heb je advies voor meiden die twijfelen om zich aan te sluiten bij een meidenorganisatie?
Voel je welkom! Iedereen die hier komt, was ooit een vreemde. Veel meiden komen alleen bij de groepen, en maken vriendinnen voor het leven. Het is oké om je verlegen te voelen, dat begrijpt iedereen. Of zoek even op social media naar een organisatie bij jou in de buurt. Zie je een leuke activiteit? Doe eens mee :)
Meer voor meiden zie je hier.