Social media verslaafd? | Mediawijsheid
- 4 minuten leestijd
Waarom scrollen we úren van onze dag door tijdlijnen met updates van mensen die we amper kennen? Waarom geven we om likes van mensen die ons níet kennen?
Wie kent het niet. Je pakt je telefoon, je opent Instagram en je gaat scrollen. En terwijl je bezig bent lees je de ene nutteloze update na de ander. Je geeft her en der een like en dan begint dat onrustige gevoel. Dat gevoel dat je bekruipt en zachtjes in je oor fluistert: “WAAR DE FUCK BEN JE MEE BEZIG?!?” Je beseft dat het stemmetje gelijk heeft, want je voelt je er niet blijer door. Maar dan… wat doe je? Júist. Je scrollt lekker nog even door.
Ben ik social media verslaafd?
Waarom scrollen we úren van onze dag door tijdlijnen met updates van mensen die we amper kennen? Waarom geven we om likes van mensen die ons níet kennen? En waarom slurpt dat kleine schermpje al onze aandacht zo op? En dan bekruipt je opeens dat gevoel… ben ik social media verslaafd?
Social media: herken jij je hierin?
Wanneer je precies van een social media verslaving kan spreken is nog onbekend. Social media bestaat natuurlijk nog niet zo lang. Maarrr, er zijn wel wat opvallende zaken die social verslaafden zullen herkennen. Benieuwd of jij ze herkent? Testen is weten:
(function(b,o,n,u,s){var a,t;a=b.createElement(u);a.async=1;a.src=s;t=b.getElementsByTagName(u)[0];t.parentNode.insertBefore(a,t);o[n]=o[n]||[]}) (document,window,'_qual_async','script','//npo.qualifioapp.com/kit/qualp.2.min.js'); _qual_async.push(['init', 'ws/load.cfm', 'qualifio-', false]); _qual_async.push(['createIframe', 'qualifio_insert_place_540091', 'npo.qualifioapp.com', '20', '171E7456-B295-0C37-652A-B9D941522BA7', '100%', '300', '', '', '', 'max-width:810px;margin:0 auto;']);Kenmerken van een verslaving
Natuurlijk is het niet zó makkelijk om een verslaving vast te stellen. Zeker niet wanneer wetenschappers er ook nog niet over uit zijn over wanneer je nu écht social media verslaafd bent. Maar er zijn wél kenmerken die kunnen wijzen op een verslaving en die zijn als volgt:
1. Je doet het meer dan je wil
2. Je hebt een paar keer geprobeerd te stoppen
3. Het kost je meer tijd dan je zou willen
4. Je wordt rustig zodra je door je feed kan scrollen
5. Door social media wordt de kwaliteit van je (school)werk soms minder
6. Ondanks dat je lover of vrienden weleens klagen blijf je doorgaan
7. Je geeft hobby’s, werk of sociale activiteiten op voor social media
8. Je scrollt zelfs weleens in de auto of op de fiets als het superdruk is
9. Je zit op social, ook al weet je dat je er niet gelukkiger van wordt
10. Je hebt steeds meer likes, scrolltijd, socials nodig om dezelfde bevrediging te krijgen
Confronterend? Even lachen dan:
Social media verslaafd? Drie tips!
Tijd voor actie? Mooi. Want nee, zelfs voor jóu is het nog niet te laat. Maar wat kan je doen? Online vind je megaveel tips en iedereen is anders. Dus google eens rond en kijk wat bij jou past. De drie die je het meest ziet zijn:
1. Leg je telefoon weg
Inkoppertje natuurlijk, maar wel waar. Pak je telefoon, zet je geluid op stil en leg hem fysiek in een andere ruimte. Doe dat eens voor een uurtje, op zondag. En kijk of je dat langzaam op kan bouwen.
2. Zet al je notificaties uit
Wist je dat het na iedere notificatie weer tien tot twintig (!!) minuten duurt voor je weer geconcentreerd bent? Zet dus je notificaties uit. Of doe je geluid uit en leg je telefoon op z’n kop als je moet focussen.
3. Digital detox apps
Er zijn superveel apps die je helpen bij je social verslaving. Er zijn apps die je scroll-tijd bijhouden, die letterlijk je telefoon voor een (zelf gekozen tijd) blokkeren en apps waarbij je per app aan kan geven hoe vaak of hoe lang je er per dag op mag van jezelf.
Waarom stoppen we niet met social media?
Niemand wordt écht blijer van scrollen. Sommige worden een soort telefoonjunkie. En sinds de komst van social media reist onze FOMO de pan uit. En tóch blijven we het doen. Waarom? Dat is iets wat Pepijn Lanen uitmuntend verwoordde in De Mediawijsheidtest:
“Social media is eigenlijk net als een kapsalon na een avondje stappen.” Amen.
Meer social leesvoer:
Doe de Mediawijsheidtest!
Hoe werkt het algoritme?
Wie ben jij online?
Hoeveel weet jij van media? Doe De Mediawijsheidtest!