Ben jij een lightweight? De invloed van alcohol op je gewicht
- 3 minuten leestijd
Happy new year! Vuurwerk knalt, glazen champagne gaan de lucht in en er wordt geproost op 2024. De een kan beter tegen champagne dan de ander. Hoe minder je weegt, hoe makkelijker je dronken wordt, maar in hoeverre klopt dat? Dat zochten wij voor jou uit.
Oliebollen Bodem
Ik hoor je denken: de een kan toch beter tegen alcohol dan de ander? Toch zijn er best wat factoren die meespelen in hoe de champagne door je lichaam verwerkt wordt.
Je reactie op alcohol heb je voor een deel zelf in de hand. Zo kun je denken aan hoeveel procent alcohol er in je drankje zit bijvoorbeeld. Een mimosa zal minder doen dan een vol glas bubbels. Ook kunnen medicijnen effect hebben bij je reactie op alcohol. Ten slotte speelt ook de inhoud van je maag mee, op een lege maag neemt je lichaam alcohol sneller op dan als je net vier oliebollen en twee appelflappen achter de kiezen hebt. Een bodem leggen heeft trouwens alleen effect op hoe snel iemand dronken wordt, want aan het einde van de avond heb je net zo veel alcohol in je bloed als iemand die niet gegeten heeft.
Te diep in het champagneglas
Maar er zijn ook een hoop factoren waar je tijdens de jaarwisseling geen invloed op hebt, zoals je leeftijd. Oudere mensen breken alcohol minder snel af dan jongere mensen. Iemand van 65 voelt dus langer de invloed van dat ene proostmoment om 00.00u.t. Daarnaast spelen je genen ook een grote rol. Zo hebben mensen met een Aziatische afkomst genen die alcohol op een andere manier verwerken. Hierdoor zijn zij sneller dronken dan iemand met andere genen.
De belangrijkste factor is de spiermassa van je lichaam. Hoe meer spiermassa, hoe meer je moet drinken om enig effect te voelen. Dat liet ook een test van het NTR-programma Bezopen! zien. In een aflevering wordt een test gedaan met een grote bodybuilder en normale mensen. Iedereen dronk dezelfde hoeveelheid alcohol en daarna werd het promillage gemeten. De bodybuilder van 2 meter 18 had een promillage van 0.2, sommige normale deelnemers hadden een promillage van 1.3.
Dit verschil ligt aan het water in het bloed. Iemand met veel spieren heeft een groter lichaam en dus meer water in het bloed. Diegene zal na het drinken van een glas bier procentueel minder alcohol in het bloed hebben dan iemand met een kleinere hoeveelheid water in het bloed. De correlatie met het lichaamsgewicht is dat een langer en gespierder persoon meer water en bloed in het lichaam heeft dan een kleiner en minder gespierd persoon.
Mannen hebben genetisch meer spiermassa dan vrouwen. Daardoor kunnen vrouwen over het algemeen slechter tegen alcohol dan mannen. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat iemand met een groot lichaam, door bijvoorbeeld obesitas, niet dezelfde ervaring zal hebben als iemand met een groot lichaam door spiermassa. Alcohol lost namelijk niet op in vet. Dikke mensen kunnen nog steeds een ‘lightweight’ zijn.
En vergeet niet: als je goed het nieuwe jaar in wil gaan, drink dan ook af en toe een glaasje water. De beste wensen!