Gaan bacteriën dood in de vriezer?
- Artikel
- 16 jan 2025
- 2 minuten leestijd
Blauwe bessen besmet met hepatitis a uit de supermarkt? Het nieuws is je vast niet ontgaan. En dat terwijl je bij een vriezer júist denkt aan eten eindeloos bewaren, want virussen en bacteriën gaan dood in de diepvries. Of niet?
Blauwe bessen met hepatitis a
Diepvries blauwe bessen van een supermarkt, die (mogelijk) besmet zijn met het hepatitis A-virus? Je hebt het vast in het nieuws voorbij zien komen. De zakjes blauwe bessen zijn direct uit de winkel gehaald, maar voor sommige consumenten is het te laat. Er zijn namelijk al gezondheidsklachten gemeld. Wat ging er mis?De bessen waar het om gaat zijn besmet tijdens de teelt, oogst of verwerking. Dit kan bijvoorbeeld komen door besmet irrigatiewater waarmee de besjes zijn besproeid, of via de handen van een bessenplukker die het virus draagt.
Diepvriesproduct
De besmette blauwe bessen werden verkocht als diepvriesproduct: een plek waar voeding juist voor lange tijd houdbaar is. Dat de blauwe bessen in kwestie in de vriezer lagen, maakt helaas niet uit. Het hepatitis-A virus overleeft de lage temperaturen namelijk gewoon. Ook kan je het virus niet van het fruit afwassen.
Gaan bacteriën dood in de vriezer?
Misschien dat je je nu zorgen maakt om andere dingen in je vriezer. Want hoe zit het met de spinazie à la crème, of die sneetjes brood? Gaan bacteriën in eten wél dood de kou van je vriezer? Net als dat een virus kan overleven bij heel lage temperaturen, kunnen bacteriën dat ook. Dat alle bacteriën in de vriezer worden gedood is dus een fabeltje! Bacteriën geven namelijk niet snel op. Ze kunnen in extreme omstandigheden overleven.
Moet je je nu zorgen maken? Dat niet per se. Bij invriezen gaan bacteriën niet dood, maar wordt de vermenigvuldiging wel onderbroken. Stel je je vriezer in op -18 graden (of kouder), dan kunnen bacteriën niet verder groeien.
Ontdooien
De bacteriesoorten die voor ons gevaarlijk zijn (die je ziek maken), verspreiden zich rond de lichaamstemperatuur. Bij het ontdooien van eten uit de diepvries kunnen bacteriën dus weer gaan groeien.Wanneer je jouw diepvriesmaaltje ontdooit kunnen bacteriën dus weer actief worden en toenemen. Aangezien (voldoende) verhitting de enige manier is om bacteriën te doden, is het heel belangrijk om je eten uit de vriezer goed op te warmen.