Vergeet frikandel sushi: met deze Hollandse sushi maak je écht indruk
- Artikel
- 19 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Hollandse sushi? Dat hoor je niet vaak in één zin. Maar een befaamde sushichef maakt indruk met een typisch Hollands ingrediënt op zijn rijstbolletje. Weten welke?
Een scheermes... om te eten?
De meest populaire vissoorten voor sushi zijn zalm en tonijn. Hartstikke lekker! Maar door de grote internationale vraag naar deze vissen is het slim om ook te kijken naar ander vissoorten die op grote schaal lokaal te verkrijgen zijn.
Zo heb je in Zeeland volop mesheften – ook wel scheermessen genoemd. Deze schelpdieren worden lokaal gevist maar in Nederland niet veel gegeten, al zien ze het in Zuid-Europa en China als een delicatesse. Daarom wordt bijna alles geëxporteerd. Zonde, toch?
In Restaurant van de toekomst probeert Sosha Duysker rauwe mesheften, zo uit 't vuistje
Sushi van Hollandse Nieuwe
Nu is er nóg een lokale vissoort die gek genoeg hartstikke populair is, maar nog niet in de Japanse keuken. De haring is te koop in ieder visstalletje door Nederland heen, en leent zich daarnaast bijzonder goed voor sushi. De Japanse chef Kuniyoshi Ohtawara is niet alleen hoofdjurylid in Restaurant van de toekomst; hij weet ook zelf te verrassen met dit heerlijke recept. Bij zijn sushirestaurant in Nederland staat het lekkere hapje al op de kaart. Volg de stappen en je treedt in de voetsporen van de befaamde sushichef!
Tip: check of jouw vis duurzaam is door de VISwijzer van GoodFish te checken. Hiermee zie je eenvoudig op welke keurmerken je kunt letten, hoe er wordt gevist en in welke maanden een vissoort in het seizoen is.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 150 g kortkorrelige Japanse rijst
- 30 ml rijstazijn
- 5 g zout
- 1 tl suiker
- Het groene deel van ½ bosui, heel fijn gesneden
- 1 tl geraspte gember
- 10 verse haringfilets, gehalveerd
- Sojasaus, voor erbij
Bereiding
- Was de rijst in een kom met ruim water. Ververs het water 4 - 5 keer, tot het water helder blijft. Giet daarna af.
- Laat de rijst 30 minuten in vers water weken. Giet daarna af.
- Meng de rijst met de 175 ml water in een pan. Dek de pan af met de deksel en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst in 7 - 10 minuten bijna droog. Draai het vuur daarna hoog en kook nog 30 seconden, tot al het vocht verdampt is.
- Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 - 15 minuten, met de deksel op de pan, rusten.
- Verwarm ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker in een steelpan. Roer tot het zout en de suiker opgelost zijn. Laat het azijnmengsel afkoelen en schep daarna door de rijst.
- Meng het groen van de bosui met de gember.
- Snijd de haringfilets met een scherp mes kruislings in.
- Rol met natte handen 20 ovale balletjes van de rijst. Leg de haring over de balletjes en garneer met het bosui-gembermengsel.
- Serveer de sushi met sojasaus.
Wat vinden juryleden Mara Grimm en Kuniyoshi Ohtawara van de futureproof sushi in Restaurant van de toekomst?
Restaurant van de toekomst kijken
Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.
Meer recepten?
Iedere week hebben we een futureproof recept gedeeld. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.