Waarom heeft de een het altijd koud en de ander warm?
- Artikel
- 31 dec 2024
- 2 minuten leestijd
Terwijl jij met een badjas, fleecedeken en sloffen aan in huis zit, heeft een ander genoeg aan een t-shirt met korte mouwen. Je bent een koukleum. Waarom heeft de een het (bijna) altijd koud, terwijl de ander het vaak warm heeft?
Waarom heb ik het altijd koud (of warm)?
Een belangrijke factor is je stofwisseling. Wanneer je een snelle stofwisseling hebt, werkt je lichaam harder om energie te verbranden. Hierdoor genereert je lichaam ook meer warmte.Andersom is het hetzelfde verhaal: werkt je stofwisseling langzamer, produceert je lichaam minder warmte en heb je het sneller koud.
Mannen vs. vrouwen
Jammer voor alle ladies: vrouwen hebben het sneller koud dan mannen. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat bloedvaten sneller vernauwen bij kou. Hierdoor kan er minder warmte naar de huid gaan. Hierdoor blijft de kern van het lichaam warm, maar heb je eerder koude vingers en tenen.Ook spiermassa speelt een grote rol. Spieren werken als het ware als kleine kachels. Mensen met meer spiermassa hebben het minder snel koud. En sorry dames, maar vaak zijn mannen degenen met meer spiermassa.
Bloedsomloop
Een andere oorzaak voor het zijn van een koukleum: je bloedsomloop. Wanneer je doorbloeding niet helemaal optimaal is, zal je het sneller koud hebben. Dit kan gebeuren wanneer je een lage bloeddruk hebt of weinig beweegt.Maar hoe krijg ik het weer warm?
Ga sporten! Zo krijg je meer spiermassa, wordt je bloedsomloop gestimuleerd én gaat je stofwisseling omhoog. Klinkt als de ideale oplossing.Wanneer je meerdere lagen kleding draagt, kan dat de warmte beter vasthouden. Trek dus een shirtje onder je shirt aan of een legging onder je jeans. Heb je het écht heel koud? Trek je thermokleding uit de kast!