Cannabisplanten als nuttige grondstof
- Artikel
- 18 feb 2021
- 4 minuten leestijd
De cannabisplanten van de plant ‘cannabis sativa’ zijn van grotere dienst dan men in eerste instantie zou vermoeden. In verschillende werkvelden en producten worden deze planten gebruikt als grondstof. Maar waar hebben we het dan precies over?
In het kort:
- Tussen hennep en wiet zit een groot verschil
- In het noorden van ons land groeit voor zo'n 6000 hectare aan hennep
- De binnenkant van een auto kan van hennep gemaakt zijn, maar naast auto's nog vele andere producten!
Hennep en wiet
Tussen hennep en wiet zit een groot verschil, maar wil je de hele groep benoemen dan spreekt men van cannabis. Wiet bevat over het algemeen veel THC waardoor je er ongelooflijk stoned van kunt worden. Wietkwekers proberen om die reden cannabisplanten met zoveel mogelijk THC te laten groeien. Deze wiet kan vervolgens gekocht worden in coffeeshops. Dit soort is bij de meeste mensen het bekendst. Hennep daarentegen wordt voor industriële doeleinden ingezet en bevat slechts kleine hoeveelheden THC. Maar waar zijn deze cannabisplanten dan precies goed voor?
Cannabis voor dieren
Dieren zijn rijk vertegenwoordigd als het gaat om het in gebruik nemen van cannabisproducten. Zo groeit er in het noorden van ons land voor 6000 hectare aan hennep die boeren gebruiken als goedkoop alternatief voor geïmporteerd veevoer. Deze boeren willen uiteraard dat THC nauwelijks in de plant waarneembaar is en ook hier geldt dat zij rassen kiezen die weinig psychoactieve stoffen bevatten. Hierdoor maakt de overheid ook geen probleem van hun henneppercelen. Andere voorbeelden kunnen gevonden worden in hennepzaad. Dit zaad wordt door vissers gebruikt als aas. Andere mensen zetten hennepzaad in als vogelzaad onder de noemer kempzaad. Naast hennepzaad voor dieren is het ook beschikbaar als superfood voor de mens. Een veelzijdige plant dus.
Vezel- en overige producten
Maar de plant is nog veelzijdiger als je naar de hennepvezel kijkt. Hennepvezel wordt gewonnen uit de cannabisplanten en wordt onder andere gebruikt als strooisel. Hennepvezel in zijn ruwe vorm wordt namelijk gebruikt als bodembedekking in dierenhokken, omdat het er licht is en daarnaast ook water en geurtjes kan absorberen. De vezel is ook slijtvast waardoor er geen brij aan vezels ontstaat. Belangrijkste is uiteraard dat de vezels onschadelijk zijn indien deze worden gegeten door de dieren.
Ook de mens profiteert van deze plant. Zo kan er touw gemaakt worden van hennep, het zogenaamde henneptouw. Het is erg sterk en wordt zowel in landbouw als in de scheepsbouw gebruikt. Voordelen zijn dat de productie van het touw niet duur is en weinig milieubelastend. Hennepvezel wordt ook ingezet om verschillende soorten papier van te maken, zoals vloeitjes. Ook kan je van hennepvezel textiel maken. Vroeger tot de Tweede Wereldoorlog was hennep zelfs een belangrijke vezel in het maken van kledij.
Hennep werkt ook als een goed beschermende zonnebrand. Het werkt daarin hetzelfde als zink. Het houdt dus geen uv-straling tegen, maar het blokkeert de zon. Surfers smeren vaak zink op hun gezicht om zich te beschermen tegen de felle weerkaatsing van de zon op het water. Hennep kan hier dus ook van dienst zijn. Leuk weetje -nu we toch op het water zijn- is dat hennep eeuwenlang het canvas voor zeilen uit de scheepvaart was. ‘Canvas’ heeft zijn naam dan ook te danken aan het woord ‘Cannabis’.
Tot slot kun je aan de binnenkant van je auto cannabis als grondstof aantreffen. Steeds meer fabrikanten maken hier vandaag de dag gebruik van. Zo kunnen dashboards, hoedenplanken en deurpanelen gemaakt worden op basis van hennep. Hiermee laten de merken glasvezel voor een groot deel achter zich. Hennepvezel is namelijk lichter en veel sterker. Nieuw is het niet, want de eerste Model-T van Henry Ford was in 1941 al voorzien van hennep. Zelfs in samenwerking met Rudolf Diesel zorgden ze ervoor dat de auto ook daadwerkelijk op hennep kon rijden. Het kan dus ook als brandstof dienen.
Over de grens
In Canada wordt hennep zelfs ingezet als natuurlijke onkruidverdelger. Het wordt hier speciaal voor gekweekt, omdat cannabis zo razendsnel groeit verdringt het niet alleen onkruid maar ook na ongeveer negentig dagen zichzelf. In Canada noemt men dit de ‘natural outcrop’. Een milieuvriendelijk alternatief dus!
Bronnen: Bedrock, Autoblog, Groen7, Changing Perspective, Zamnesia