Wist je dat de croissant helemaal niet Frans is?
- Artikel
- 19 apr 2022
- 3 minuten leestijd
Als je aan croissants denkt, denk je aan Frankrijk. De Fransen hebben het deegrolletje tot een kunst verheven. Gek genoeg hebben ze de croissant niet uitgevonden. Maar wie dan wel? En hoe zijn de Fransen er mee aan de haal gegaan?
Mythe
Het verhaal gaat dat de croissant uit is gevonden na de belegering van
Wenen door de Ottomanen in 1683. De Turken zouden een tunnel hebben gegraven
onder de stadsmuren door. Deze tunnel kwam uit bij een bakkerij, waarop de
bakker alarm sloeg. Hierdoor konden de Oostenrijkers de Turken verdrijven. Om
dit te vieren zou de bakker een halvemaanvormig gebakje hebben gemaakt
geïnspireerd op de halvemaan in de Turkse vlag. Deze oer-croissant heette kipferl.
Hij werd gemaakt met nootjes of andere vullingen en is een minder luchtig
en minder kruimelig broodje, gemaakt met zachter deeg dan de hedendaagse
croissant.
Marie
Antoinette
Het was niemand minder dan koningin Marie-Antoinette die de lekkernij in
de 18e eeuw zou hebben geïntroduceerd in Parijs. Marie Antoinette
was geboren als dochter van de Habsurgse keizer Frans Stefan I aan het hof in Wenen. Zij
trouwde later met Lodewijk XVI van Frankrijk en trok als vanzelfsprekend bij
hem in, in het paleis van Versailles. Maar in Parijs miste ze haar geliefde
kipferl en daarom liet ze ‘viennoiseries‘, Weense
bakkers, overkomen naar Frankrijk.
Geen
bewijs
Historisch bewijs voor deze verhalen is er nauwelijks. Tot
in de negentiende eeuw werd de croissant in Frankrijk nog gezien als een
buitenlands nieuwigheidje. Het broodje werd destijds alleen maar verkocht door
Weense bakkers in Parijs. Verwijzingen naar de croissant waren er überhaupt
niet voor 1850. Ook het bestaan van de kipferl valt niet samen met de
belegering van Wenen. De eerste referentie naar een halvemaanvormig broodje in
Wenen stamt al uit 1227. In een gedicht wordt naar de kipferl verwezen als
kerstcadeautje, gegeven door Weense bakkers aan Hertog Leopold.
1838
Waar wetenschappers het wel over eens zijn is dat de
croissant inderdaad geïnspireerd is door de Oostenrijkse kipferl. Historisch
bewijs wijst in de richting van de Oostenrijkse ondernemer August Zang die in
1838 een bakkerij opende in Parijs. Z’n tijd vooruit wist hij met advertenties
en een aantrekkelijke etalage massa’s Parijzenaren naar zijn bakkerij te
lokken. De Fransen waren meteen verkocht. Een paar jaar later ging Zang terug
naar Oostenrijk. Maar omdat andere bakkers zijn croissants waren gaan kopiëren,
raakte de lekkernij toch ingebakken in de Franse cultuur.
Een beetje Frans
De kipferl werd pas echt Frans toen de bakkers in Parijs het bekende luchtige
deeg gingen gebruiken om het te maken. Want dat deeg is een echte Franse
uitvinding. Zo werd de croissant zoals wij die kennen geboren en veroverde hij
de rest van de wereld.
Bronnen: Smithsonian, Bakker Betram, Bakers Maison