De man die de macaron mondiaal maakte
- Artikel
- 02 maa 2020
- 4 minuten leestijd
De bekendste Macarons ter wereld komen van patisserie Ladurée. Sinds de opening in 1862 is deze zaak met zijn macarons een bekend fenomeen in Parijs. Maar buiten Frankrijk kent niemand het. Dat gebeurt pas als zakenman Francis Holder de zaak en het merk overneemt. Dankzij zijn inspanningen verovert de macaron de wereld. Maar wie is hij en hoe heeft hij van de macaron een wereldwijd succes gemaakt?
Als jongetje droomt Francis Holder er al van om een eigen kleine broodfabriek te hebben met een schoorsteen waar rook uit komt. Een droom die niet heel ver gezocht is, want zijn ouders runnen een bakkerij. In 1953 gaat hij daar als dertienjarige puber zelf aan de slag. In die tijd nemen de Holders een bekendere bakkerij over van de familie Paul en besluiten om de naam te houden. Als in 1957 Francis’ vader overlijdt neem hij de leiding over de bakkerij, geassisteerd door zijn moeder.
Massaproductie en eigen fabriek
Als in de jaren zestig een Nouvelles Galeries opent vlakbij de bakkerij is Holder er als de kippen bij. Hij haalt de eigenaar over om de broodleverancier van het warenhuis te worden. Dit brood produceert hij onder de merknaam ‘Moulin Blue’. Hij krijgt hetzelfde voor elkaar bij supermarkten Auchan, Monoprix en de Accor Group. Om de rijzende vraag naar zijn fabrieksbrood aan te kunnen opent Holder in 1970 zijn eigen fabriek in een buitenwijk van Lille, La Madeleine.
Expansie
Ondertussen opent Holder nieuwe Paul-bakkerijen in winkelcentra in Parijs en andere steden. Ook krijgt hij de briljante ingeving om houtovens te installeren in zijn bakkerijen en deze in het zicht van de klanten te zetten. Hiermee speelt hij in op een groeiend verlangen van de consument naar traditionele en ambachtelijke bereidingsmethoden. In 1985 opent hij in Barcelona zijn eerste bakkerij buiten Frankrijk en start daarmee een wereldwijde expansie. De Paul bakkerijen groeien uit tot een succesvolle keten en Francis’ droom komt meer dan uit. Hij beschrijft zichzelf als een industrialist met de mentaliteit van een vakman. Grootschalige productie, zonder het ambacht uit het oog te verliezen.
Ladurée
In 1993 krijgt Francis Holder de kans om het chique patisserie en theehuis Ladurée in Parijs over te nemen dat onder andere bekend staat om zijn macarons. De Holderfamilie kwam vroeger elke zaterdag zelf bij Ladurée over de vloer en toen de eigenaar eruit wilde stappen was Holder de eerste die hij vroeg om Ladurée over te nemen. Francis Holder vraagt zijn zoon om in het bedrijf te stappen en de zaak te runnen. Onder leiding van David wordt niet alleen het assortiment uitgebreid, maar ook het aantal Ladurée-winkels. De eerste stap is een ‘flagship store’ op de Champs-Elysees.
Wereldwijd
In navolging van de Paul bakkerijen gaat Holder ook internationaal met Ladurée. Eerst in Londen in 2000 en daarna de rest van de wereld. Om de nieuwe winkels van genoeg macarons te voorzien ontwikkelen de Holders een manier om het productieproces van het geliefde koekje te automatiseren. Daarmee zijn ze pioniers. De productie gebeurt in een nieuwe fabriek aan de rand van Lille die de naam Chateau Blanc krijgt. Dankzij een uitgekiende marketingstrategie neemt de populariteit een enorme vlucht. Zoon David zet Ladurée neer als een luxe lifestyle merk met een productenlijn die niet alleen brood en gebak omvat, maar ook kaarsen, luchtjes en thee. Ook gaat het bedrijf samenwerkingen aan met modehuizen als Lanvin en Emilio Pucci, maar ook artiest Pharrel Williams en kunstenares Marina Abramovic met wie Ladurée exclusieve smaken voor de macarons ontwikkelt en op de markt brengt. Met succes dus. Een andere slimme zet is de samenwerking met McDonalds. Als de fastfoodketen in 2008 zijn eerste McCafés opent in Frankrijk wordt Ladurée de leverancier van de macarons van de Mac.
Miljardair
Inmiddels zijn de macarons goed voor 60% van de 1 miljard omzet die de Holder Groupe, het moederconcern waarin Paul en Ladurée ondergebracht zijn, maakt. Al dat deeg heeft Holder miljardair gemaakt. Volgens Forbes heeft de nu 77-jarige Francis Holder een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: Forbes, Groupe Holder, Paul
- 16-12