De opkomst van de bedwants
- Artikel
- 13 apr 2021
- 5 minuten leestijd
Rond 1945 een zeldzaamheid maar anno 2021 is dit niet meer het geval. De bedwants lijkt op te komen in ons koude kikkerlandje. Iets opmerkelijks gezien het feit dat dit beestje het liefst zichzelf omringt met een warm klimaat. Maar wat is dit precies voor dier, waar komen ze vandaan en hoe kom je er vanaf?
Opkomst
De bedwants is zo’n vijf à zes millimeter lang en meestal roodbruin. Het leeft van mensenbloed en vermenigvuldigt zich vrij eenvoudig waardoor er snel een plaag kan ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit beestje een zeldzaamheid, maar sinds 1995 is de aanwezigheid van bedwantsen wereldwijd aan het toenemen. De bedwants lijkt dan ook op te komen in ons land, keiharde cijfers ontbreken omdat gevallen niet geregistreerd worden. In New York is dit anders en daar zagen ze het aantal klachten van 537 in 2004 oplopen tot 10.985 in 2009. In Parijs claimde bestrijdingsbedrijven dat ze in 2018 maar liefst 400.000 moesten uitrukken om de bedwants te vernietigen. Deze opkomst is te wijten aan de toenemende resistentie van dit dier tegen bestrijdingsmiddelen die ingezet worden. Ook zijn we de afgelopen jaren steeds meer gaan reizen. Een ander feit is dat heftige bestrijdingsmiddelen als DDT, die na de Tweede Wereldoorlog werden ingezet, niet meer gebruikt mogen worden om (hotel)kamers en woningen bedwantsen vrij te maken. Door de slechte afbreekbaarheid en schadelijkheid voor mens en dier is het gebruik van dit bestrijdingsmiddel tegenwoordig verboden in de westerse wereld. In de derde wereld wordt DDT echter nog gebruikt om malaria te bestrijden.
In Nederland klinkt het vermoeden van de opkomende bedwants omdat bestrijdingsbedrijven aangeven steeds vaker te moeten uitrukken om bedwantsen in de slaapkamer uit te roeien. Wetenschapper Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zei daarover in het Parool: “Over de hele wereld zijn mensen meer gaan reizen. De bedwants verhuist dan mee in de koffer of rugzak.” Daarnaast ziet Bastiaan een stijging in het aantal mailtjes en telefoontjes die de organisatie ontvangt. Het dier wordt dus voornamelijk door de spullen van mensen verspreid. Nu we in een pandemie zitten zal het verspreiden van dit beestje vermoedelijk iets vertraagd zijn.
Habitat en de gevolgen
Het probleem ontstaat dus doordat het kleine diertje van buitenaf de slaapkamer ingenomen wordt. Vervolgens zijn het de mensen die een fijne habitat creëren. Indien je slaapkamer nooit onder de 15 graden komt en de verwarming met regelmaat aanstaat, dan is de kans groot dat het beest het erg kan vinden in je slaapvertrek. Een vrouwtje produceert in haar leven zo’n honderd tot tweehonderd eieren. Dit is meer dan genoeg om in de slaapkamer een plaag te veroorzaken. Dus je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren als je het erg aantrekkelijk voor ze maakt. Maar wat voor actie kan je ondernemen?
Heb ik ze en wat kan ik doen?
Bedwantsen zijn lastig te zien omdat zij zich verstoppen achter plinten, stopcontacten, kieren en in zelfs in je matras. Dit slimme diertje komt alleen ’s nachts tevoorschijn en met hun steeksnuit prikken ze vervolgens in het vlees van de mens wanneer het ligt te slapen. Zij weten dat er wat te halen valt door de CO2 die wij uitademen en aan de warmte die ontstaat. Één keer per week uit de schuilplek vandaan komen om te eten is voldoende, sterker nog, ze kunnen wel een jaar zonder bloed. Mocht je verdachte bultjes hebben dan kan dit een indicatie zijn van bedwantsen in je slaapkamer. Ook kun je het bed controleren, zie je daar donkerbruine of rode vlekjes op je matras? Dan is dit een indicatie voor eventueel bedwantsen. Ga zeker niet na het lezen van dit artikel er zomaar vanuit dat ze aanwezig zullen zijn, dit hoeft dus niet.
Maar wat kun je nou doen om ervan af te komen als je signalen oppikt dat ze wél in je slaapkamer aanwezig zijn? Effectief is je kamer rond de vijftig graden verwarmen voor anderhalf uur, dit is veel te warm voor ze waardoor ze zullen sterven. Heb je even geen idee hoe dit voor elkaar te krijgen dan zijn er andere opties zoals een bestrijdingsdienst bellen. Uiteraard werkt preventief optreden het beste. Verwarm je slaapkamer niet onnodig te warm en zorg als je op reis bent dat je koffer niet op de grond ligt of onder je bed maar in de badkuip of op een bijhorend rekje. En wees erg voorzichtig met tweedehands kleding. Je kunt je eigen of tweedehands kleding bedwants-vrij maken door het op 60 graden te wassen (indien geschikt) en daarna te drogen. Stomen werkt ook erg effectief, in alle gevallen ben je ervan verzekerd dat de bedwants het niet overleeft.
Bronnen: RIVM, Parool, Rentokil