De vijf bizarste onthullingen van de Keuringsdienst
- Artikel
- 07 sep 2020
- 3 minuten leestijd
We zijn de afgelopen 17 jaar veel te weten gekomen over de zin en onzin van ons voedsel. Dit zijn volgens ons de bizarste onthullingen van de Keuringsdienst van Waarde.
Anaalklier van een bever in je ijs
Het is inmiddels een klassieker, de aflevering over ‘bevergeil’. Dit goedje heet officieel castoreum en wordt gewonnen uit de anaalklieren van bevers. Het wordt gebruikt als geur- en smaakstof in onder andere vanille-ijs. In Europa is de bever beschermd, maar in Amerika wordt er nog steeds op ze gejaagd, onder andere dus voor hun bevergeil. Uit onze test bleek dat het goedje in Nederland maar weinig gebruikt wordt in ijs, maar helemaal zeker weten doe je het nooit.
Bekijk hier de hele aflevering:
Mensenhaar in brood
Het klinkt als een broodje-aapverhaal. De broodverbeteraar L-cysteïne zou worden gewonnen uit haar van varkens, koeien en mensen. De bakkers in Nederland zijn er geheimzinnig over of ontkennen stellig. Wel vertellen ze dat L-cysteïne uit China komt. In China zijn we niet welkom om te filmen, maar we vinden toch een leverancier die wil praten en hij bevestigt het verhaal, er wordt inderdaad mensenhaar gebruikt voor L-cysteïne. Inmiddels heeft de broodindustrie echter verklaard dat ze geen l-cysteïne afkomstig van mensenharen meer zouden gebruiken, en dat dit verboden is. Het materiaal komt tegenwoordig vooral uit plantaardige bronnen of is synthetisch.
De hele aflevering vind je hier:
Giftige stof in sojasaus
Het brouwen van authentieke sojasaus is een kostbaar proces dat wel twee jaar kan duren. De moderne sojasausproducent heeft daar iets op gevonden. Met een chemisch proces kun het brouwproces terugbrengen naar twee dagen. Bij dat proces kan echter wel een giftige stof vrijkomen: 3-MCPD. En die stof is kankerverwekkend. Uit onze test bleek dat 4 van 7 sojasauzen deze stof bevatte. De kleine hoeveelheden van deze stof, als ze al in je sojasaus zitten, worden als ongevaarlijk beschouwd door de wetenschap.
Check hier onze KVW Kort over sojasaus:
Vieze beestjes in je dadels
Dadels bevatten veel suiker en mensen zijn niet de enige wezens die daarvan houden. De zoete vruchten zijn een enorm vruchtbare bodem voor onder andere rupsjes en larven van verschillende soorten motten en kevers. De dadels worden na de pluk steekproefsgewijs gecontroleerd op beestjes, maar dat voorkomt niet helemaal dat je soms een dadel koopt waar een vieze verrassing in zit. Gelukkig proef je het vaak niet eens en belandt het gewoon in je maag waar de beestjes als eiwit worden opgenomen.
Bekijk hier hoe het precies zit met die dadels:
Varkensvlees in kebab
Of dit nog steeds zo is weten we niet, maar in 2010 was er iets vreemds aan de hand met de döner kebab in Nederland. Van de tien zaken die de Keuringsdienst destijds onderzocht en die beweerden dat zij döner kebab serveerden van 100% lamsvlees, bleek er maar een broodje daadwerkelijk 100% lamsvlees te bevatten. In döner kebab zit van oorsprong lamsvlees. In de andere broodjes werd kip, kalkoen, rund of een combinatie van verschillende dieren gevonden. Een broodje bestond zelfs uit 100% varkensvlees, een vleessoort die een grote groep van de klanten vanuit religieuze overwegingen niet eens mag eten.
Dit is de hele aflevering:
Geschreven door: Maic Oudejans