Dit is hoe kauwgoms en condooms meer overeen hebben dan je denkt
- Artikel
- 26 nov 2021
- 2 minuten leestijd
Autobanden, houtlijm, waxinelichtjes en condooms. Dingen waar je normaal gesproken niet op kauwt. Of tóch deels onbewust? Bepaalde ingrediënten in kauwgom zijn ook terug te vinden in de bovengenoemde artikelen. In welke producten vinden we dit nog meer terug?
- In kauwgom op basis van synthetische gombasis zit plastic.
- In sommige alledaagse en oneetbare producten vind je ingrediënten die ook voorkomen in kauwgom.
- Rubber zorgt in je kauwgom ervoor dat je erop kunt kauwen en dat je er bellen mee kan blazen.
Oké, het is niet zo dat als je een kauwgom in je mond hebt, je ook op een stuk fietsband zit te kauwen. Maar er zitten verschillende synthetische rubbers in kauwgom die je ook in andere producten tegenkomt. Zo vind je SBR-rubber onder andere ook in schoenzolen, polyisobuteen in binnenbanden en butylrubber in bijvoorbeeld rubberen handschoenen. Het ene rubber zorgt ervoor dat je er goed op kunt kauwen en weer een ander rubber zorgt ervoor dat je bellen kunt blazen.
Parrafine en microwassen zijn een deel van de bestanddelen van kauwgom. Het zijn kneedbare, witte tot lichtgele producten die zorgen voor de variatie van zacht tot hard bij kauwgoms. De meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffine. Puur kaarsvet in je kauwgum dus!
Het plastic van de kaaskorst! Of ja, het plastic om de kaaskorst heen. Dit is een laagje, ook wel ‘coating’ genoemd, bedoelt om de kaas te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De coating is gemaakt van polyvinyl acetaat (een synthetische hars die ook veel in houtlijm wordt gebruikt). In kauwgom zorgt dit ingrediënt ervoor dat de gombasis minder hard wordt.
Dus de volgende keer als je een kauwgom in je mond hebt kun je eens bedenken waar je nog meer op had kunnen kauwen. Smakelijk!