Hoe de macaron via Syrië in Parijs terecht kwam
- Artikel
- 27 feb 2020
- 2 minuten leestijd
Het moderne recept van de macaron is nog geen eeuw oud en komt uit Frankrijk. Maar de voorgeschiedenis van het koekje is lang. De voorloper van de lekkernij zou een Arabische oorsprong hebben en via Italië in Frankrijk zijn beland. Hoe zit dat? De Keuringsdienst over de oorsprong van de macaron.
Syrië
Het koekje waar de hedendaagse macaron op gebaseerd is, is waarschijnlijk van Arabische oorsprong. Geschriften uit de 15e eeuw beschrijven een gebakje met de naam ‘louzieh’, dat amandel betekent. Amandel is in die tijd ook al het hoofdingrediënt van het koekje. Volgens de geschriften stamt de lekkernij uit de tijd van de Omeyadd-dynastie die van 661 tot 750 gevestigd is in het huidige Syrië.
Italië
In Europa verschijnt de macaron voor het eerst rond 1500 in Italië onder de naam maccharone. Catherine de Medici van de bekende bankiersfamilie uit Florence is degene die het koekje introduceert in Frankrijk wanneer ze in 1533 trouwt in met koning Henry II van Frankrijk. Het duurt niet lang voor de macaron zich vanuit Parijs verspreidt naar andere delen van Frankrijk. Zo verschijnt de macaron dankzij diezelfde Catherine de Medici in 1581 op het huwelijk van hertog Anne de Joyeuse, in Ardèche. Rond 1600 is het koekje al bekend op de beurzen en heilige feesten van Montmorillon. En in 1660 bakt een patissier het koekje als een huwelijkscadeau voor koning Louis XIV die trouwt in Saint-Jean-de-Luz. Veel regio’s nemen het recept over en passen het naar eigen smaak aan.Nonnen
Een van de plaatsen die hun eigen recept hebben is Nancy. Een bekend verhaal is dat in 1792, tijdens de Franse Revolutie twee nonnen macarons bakken en verkopen om te overleven. Zij zijn nu bekend als de ‘macaron zussen’. De stad heeft de plek waar zij hun koekjes bakten zelfs vernoemd naar hun. Het huidige recept van de Nancy macaron komt van deze zussen en lijkt meer op het hedendaagse bitterkoekje dan de macaron die we allemaal kennen.
Laduree
De moderne macaron die we allemaal kennen, vindt zijn oorsprong in het Parijs van 1830 als twee banketbakkers besluiten om de koekjes twee aan twee te verkopen met ‘ganache’ ertussen. In de bakkerij van Laduree wordt het recept geperfectioneerd en krijgt de macaron zijn huidige vorm in verschillende kleuren en smaken. In 1862 opent Louis Ernest Ladurée zijn bakkerij op Rue Royale 16 in Parijs. Kleinzoon Louis Ernest Ladurée is degene die in 1930 het huidige recept ontwikkelt dat uiteindelijk de hele wereld verovert.
Geschreven door: Maic Oudejans