Hoe donkerder je brood, hoe gezonder: is dat wel echt zo?
- Artikel
- 17 feb 2022
- 2 minuten leestijd
Hoe bruiner je brood, hoe gezonder het is. De kans is groot dat je dat vroeger van je ouders hebt geleerd. Maar is dat wel echt zo? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die soorten en kleuren brood? De Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit.
Het verschil tussen wit en bruinbrood
Witbrood bestaat uit het binnenste deel van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Het witte poeder dat ontstaat is op zichzelf weinig voedzaam. Het voedzame deel, de buitenkant, bevat vezels, vitamines en mineralen en gaat verloren. Bij het maken van bruinbrood wordt er een mix van bloem en volkorenmeel gebruikt. Volkorenmeel ontstaat als alle onderdelen van de graankorrel – en dus niet alleen het binnenste deel zoals bij wit brood – worden gebruikt. Door de mix van bloem en volkorenmeel bevat bruinbrood meer voedingstoffen dan witbrood, maar minder dan volkorenbrood, waarvoor alleen volkorenmeel wordt gebruikt.
Vertrouw niet blind op de kleur
Bruinbrood is dus vaak een gezondere optie, maar soms ook niet. In sommige gevallen is het een trucje van de fabrikant om je te laten geloven dat je voor de gezondere optie gaat. Om je het gevoel te geven dat je gezond eet of een bewuste keuze maakt. Richt je altijd op het etiket om het zeker te weten. Heeft het brood een donkere kleur, maar bestaat het voornamelijk uit (tarwe)bloem? Dan heb je te maken met witbrood in een bruin jasje. Aan dit brood wordt vaak moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd. Daardoor lijkt het of je bruinbrood eet, maar eigenlijk eet je witbrood met een kleurtje. Is het hoofdingrediënt van je brood (tarwe)bloem; dan heb je ongeacht de naam te maken met een witbrood in bruin jasje.
Wat is een gezonde optie?
Zoek naar brood gemaakt van hele graankorrels. Dat heb je op zich zo gevonden, want elk brood onder de noemer ‘volkorenbrood’ wordt zo gemaakt. In Nederland mag je namelijk een brood alleen volkorenbrood noemen als het ook echt volkoren is.