Hoe is cappuccino ontstaan?
- Artikel
- 06 feb 2020
- 3 minuten leestijd
Dat de hedendaagse cappuccino een Italiaanse uitvinding is, is algemeen geaccepteerd. Maar de Italianen waren niet de eersten die melk in hun koffie deden. Dus hoe kon het dan dat de Italianen uiteindelijk toch de cappuccino op hun conto konden schrijven?
Italië
Kort na 1600 komen de eerste zendingen koffie aan in Venetië. Italië is daarmee het eerste Europese land dat koffie importeert uit het Oosten. De warme drank wordt in Italië meteen omarmd en verspreid zich snel. In die tijd zijn het eerst limonadeverkopers die naast limonade en vruchtensappen koffie verkopen, maar niet lang daarna ontstaan ook de eerste koffiehuizen.
Frankrijk
In 1644 komt koffie in Frankrijk terecht, waar het vooral rond havenstad Marseille geïmporteerd en gedronken wordt. Een Turkse ambassadeur neemt in 1669 koffie mee naar het hof van Lodewijk XIV die hele feesten om koffie heen organiseert. De Fransen zijn hun tijd vooruit met de manier waarop ze koffiedrinken. Ze gebruiken de drank niet alleen in grote kommen om hun stokbrood in te dopen, maar ze gebruikten koffie ook als eerste naar de maaltijd en in kleine kopjes. En misschien nog wel belangrijker, ze schenken het ook au lait, dus met melk.
Oostenrijk
Hoewel de Fransen dus ook al melk in hun koffie doen, komt cappuccino via Oostenrijk in Italië terecht. In Wenen drinkt men al in 1665 koffie thuis en ook hier opent men snel de eerste koffiehuizen. De Weense voorkeur voor koffie komt hoogstwaarschijnlijk door de Ottomaanse ambassadeur die een aantal maanden in Wenen verblijft. De koffiehuizen in het toenmalige Habsburgse Rijk groeien nadat de Ottomaanse belegering van 1683 is afgeslagen uit tot een instituut. Ze serveren er wel tot 28 verschillende soorten koffie. Het is hun koffievariant met room die uiteindelijk de basis vormt voor de hedendaagse cappuccino. De koffie met room krijgt door zijn kleur de naam kapuziner, vernoemt naar de kleur van de gewaden met capuchon van de Kapucijner monniken.
Terug in Italië
Nadat Oostenrijk-Hongarije uiteenvalt, komen steden als Triëst in Italiaanse handen. Waarschijnlijk is in de voormalig Oostenrijkse steden de gewoonte om melk te doen in de koffie overgenomen door de Italianen. De naam ‘cappuccino’ zoals wij die kennen, verschijnt in de jaren 1930 voor het eerst en is een Italiaanse variant van de Oostenrijkse naam.
Espressoapparaat
In 1948 vindt Achille Gaggia uit Milaan het espressoapparaat uit. Espresso groeit dankzij deze machines uit tot de standaard koffie. Naast dat deze sissende machines espresso maken, produceren ze bovendien ook schuimende melk. Espresso met opgeschuimde melk vervangt de Oostenrijkse variant met slagroom waardoor een espresso met schuimende melk de cappuccino wordt zoals wij die nu kennen. In Oostenrijk kun je overigens nog steeds een originele kapuziner bestellen.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: Liesbeth Sleijster, Boek: Koffie - Het complete handboek over koffie , BBC, historyofcoffee.net