Kijkersvraag: Is barbecueën ongezond?
- Artikel
- 30 aug 2018
- 2 minuten leestijd
De rokerige smaak, het knapperige randje en de druppeltjes vet die van je stukje vlees af parelen. Veel mensen beginnen te watertanden van de barbecue. Maar rook en verkoolde stukjes zie je nooit terugkomen in een verantwoord dieet. Is barbecueën ongezond?
Paks
De rook en de zwarte randjes geven je stukje vlees, vis of groente die
herkenbare barbecuesmaak. Maar het zijn precies die twee elementen die slecht
voor je zijn. Want daar zitten de
kankerverwekkende polycyclische
aromatische koolwaterstoffen, oftewel paks, in. Dat zijn dezelfde stoffen die
in sigarettenrook longkanker veroorzaken.
Aanbranden
De paks ontstaan
vooral als je vlees laat aanbranden, maar zitten ook in de rook zelf. Daardoor krijg
je de schadelijke stoffen op drie manieren binnen: Via de zwarte randjes op het
vlees, via de rook die in het eten trekt en door de rook die je inhaleert. Barbecueën
is dus niet gezond.
Acrylamide
Naast de bovengenoemde paks zit er ook acrylamide in eten
dat op de barbecue ligt. Acrylamide ontstaat als je voedsel verhit boven de 120
graden. Net als de paks, is acrylamide ook een kankerverwekkende stof. En acrylamide
is zelfs nog gevaarlijker, omdat het ook in veel andere producten zoals friet,
koffie en chips zit. We krijgen er dus al veel van binnen en daar komt de
barbecue nog bij.
Huid
Alsof dat nog niet genoeg is, kan volgens Chinees onderzoek
de rook ook nog via de huid het lichaam binnen komen. Dit is speciaal
gevaarlijk voor (jonge) kinderen, omdat zij een dunnere huid hebben dan
volwassenen. Opvallend is dat er via de huid meer kankerverwekkende stoffen je
lichaam binnendringen dan via de luchtwegen.
Stoppen
Moeten we dan helemaal stoppen met barbecueën? Niet per se, maar er zijn wel
manieren om het gezonder te doen door bijvoorbeeld een deksel te gebruiken en
de zwarte randjes er af te snijden.
Geschreven door: Maic Oudejans