• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Gehakt weer 'vers' verven
    Terug naar Best Bites

    Kijkersvraag: waarom komt een mandarijn met een ingrediëntenlijst?

    • Artikel
    • 04 apr 2018
    • 1 minuut leestijd

    Als je een netje mandarijnen koopt, verwacht je dat je vers geplukte mandarijnen zo van de boom in huis haalt. Waarom staat er dan een ingrediëntenlijst op de zak? Jesse vraagt zich af wat er met de mandarijntjes gebeurt.

    Gelijk onder de voedingswaarden is er op het etiket te lezen dat de mandarijnen na de pluk “behandeld” zijn; meestal met de stoffen E202 (kaliumsorbaat), imazalil (enilconazool) en E904 (schellak). De eerste twee zijn anti-schimmel middeltjes. Imazalil wordt ook gebruikt op bijvoorbeeld aardappels en in de diergeneeskunde. Fruit, en in het bijzonder de citrusfamilie, is erg vatbaar voor schimmels. Dus om te voorkomen dat ze wit uitslaan terwijl ze in de supermarkt schappen liggen, worden ze bespoten.

    Schellak heeft een ander effect op de mandarijn. Het is de afscheiding die vrijkomt na de bevruchting van een specifieke soort schildluis. In de Keuringsdienst aflevering over citroenen is te zien hoe ze het oogsten. Deze schellak wordt gebruikt als een soort waslaagje dat ervoor zorgt dat de vrucht minder snel uitdroogt. De glans die de schil ervan krijgt is puur een extraatje voor het oog van de consument.

    Zonder de behandeling (ofwel de biologische variant) die de mandarijnen ondergaan eet je hem dus puur natuur, maar is bewaren vrij lastig. Het is maar waar je belang aan hecht.


    Geschreven door Cilia Hulspas

    • 11-06
    • lezen
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord