Kijkersvraag: ‘Wat is de gezondere optie: meergranenbrood of volkorenbrood?’
- Artikel
- 01 apr 2021
- 2 minuten leestijd
Meergranenbrood doet men denken aan een gezond brood. Vaak versiert met pitjes en zaden voor het uiterlijk en dat versterkende gevoel dat het goed is voor de mens. Een ander populair soort is volkorenbrood, vaak op het eerste oog bleker van kleur en lijkt daarmee voor veel consumenten minder gezond. Maar is dat ook zo? Welke optie is eigenlijk gezonder en hoe kun je dit checken?
De ingrediënten
Om te bepalen welk brood gezonder is, moet je kijken naar de ingrediënten. Je voelt het misschien al aankomen, meergranenbrood is ondanks dat je vermoedt dat er veel granen en zaden in verwerkt zitten niet per se gezonder dan volkorenbrood. Dit ligt er vooral aan waar meergranenbrood van gemaakt is. Het bevat vaak meerdere soorten granen, minimaal drie, en kan als basis volkorenmeel bevatten. Maar het zou ook gemaakt kunnen zijn van bloem. In dat laatste geval is het niet veel meer dan witbrood met een kleurtje. Als meergranenbrood gemaakt is van volkorenmeel, dan zal je dit terugvinden op de verpakking. Een gezondere optie omdat in volkoren veel meer vezels, vitamines en mineralen zitten dan in bloem waar veel uit is gezeefd.
Wettelijk vastgelegd
Volkorentarwebrood daarentegen is daarnaast altijd gemaakt van honderd procent volkorenmeel en is in de kern dus gezonder. Dit weet je zeker doordat dit bij wet is vastgelegd in artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en Brood. Dit geeft de klant dus meer garantie. Er gaat alleen wel iets veranderen in het voordeel van de consument. Bakkers hebben tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd om hun broden aan te gaan duiden met wit, bruin of volkoren. Het wordt verplicht voor alle broodsoorten. Dit zal het voor de consument duidelijker maken wat de basis is van het meelbestanddeel en kun je minder snel misleid worden door de kleur van het brood. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je straks een meergranenbrood koopt gemaakt op basis van bloem die aangeduid wordt met de term ‘Witbrood’.
Welke keuze?
Naast wat een gezondere keuze is gaat het ook om smaakbeleving. Sta je bij de warme bakker, laat je dus even goed informeren naar de ingrediënten. Het zou zomaar kunnen zijn dat jouw bakker het meergranenbrood wel voorziet van gezonde ingrediënten.
Bronnen: NBC, Voedingscentrum, Margriet, Wetten Overheid