Kijkersvraag: Wat is het verschil tussen bourbon, blended en single malt whisky?
- Artikel
- 16 sep 2019
- 3 minuten leestijd
Whisky, Whiskey, Bourbon, Scotch, Single Malt. Whisky is er in veel verschillende namen, soorten en smaken. Maar wat is nou precies het verschil?
Whisky of whiskey?
In Ierland
en Amerika schrijven ze whiskey en in de rest van de wereld whisky. Dit
verschil is ontstaan in de 19de eeuw toen de Schotse whisky nog van
slechte kwaliteit was. De Ieren wilden hun hoogwaardige producten onderscheiden
van het Schotse bocht om de export naar Amerika te bevorderen. Daarom voegden
zij een ‘e’ toe aan het woord whisky en werd het whiskey. De Amerikanen namen
deze schrijfwijze over. Andere landen gebruiken dus de Schotse schrijfwijze. De
schrijfwijze zegt verder niks over de verschillende productiemethodes.
Blended
Verreweg
de meeste whisky’s zijn blended. Meer
dan 90%. Zoals de naam al zegt, is blended whisky een mix van twee of meer
whisky’s. De verhouding is vaak 40% single malt
en 60% single grain whisky’s. Deze worden samen gebottled en verkocht als één
whisky. Dit doen stokerijen zodat de verschillende whisky’s elkaars
kwaliteiten kunnen versterken. Daarnaast is het ook gewoon goedkoper om te
produceren. Het maakt voor een blended whisky niet uit of de drank van
verschillende distilleerderijen komt of van één. Door het mengen van
verschillende whisky’s is de smaak meestal wat milder en zachter dan die van
single malt.
Single malt
Single
malt whisky’s bestaan altijd uit gerst en mogen maar uit één distilleerderij
komen. Daar komt het woordje ‘single’ vandaan. Verwarrend is dat single malt
dus wel uit verschillende gerstwhisky’s kan bestaan van die ene stokerij. Als
mensen de term ‘Scotch’ gebruiken dan bedoelen ze Schotse single malt whisky.
Single grain
Grain
whisky wordt gemaakt een andere graansoort dan gerst. Denk aan tarwe, mais of
rogge. Het wordt gedistilleerd in grote distilleerkolommen. Als deze whisky uit
dezelfde distilleerderij komt spreek je van single grain whisky. Als deze
whisky’s van meerdere plekken komen dan is het een blended grain.
Bourbon
Bourbon
is een whisky uit Amerika en mag overal in de Verenigde Staten gemaakt worden.
De drank is gestookt van minstens 51% mais, aangevuld met andere granen. Bourbon
mag meteen na distillatie gebotteld worden. Straight
bourbon moet minimaal twee jaar gerijpt zijn en er mogen geen andere
dranken of kleurstoffen aan toegevoegd worden. Het dankt zijn naam Bourbon
County in Kentucky. Op deze plek kwamen in de 18e eeuw veel Ierse en
Schotse immigranten terecht die de kennis van het whisky brouwen meenamen.
Andere soorten
Naast
de bovengenoemde soorten whisky zijn er nog talloze andere varianten. Zo heb je
bijvoorbeeld ook single cask whisky, gebotteld in een-en-hetzelfde vat en
blended malt whisky: Een mix van uitsluitend single malts. Elke soort heeft
zijn eigen karakteristieke kenmerken. Zo is er altijd wel een whisky die bij
jou past.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: Gall & gall, Esquire
- 20-11