Wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen?
- Artikel
- 05 nov 2022
- 3 minuten leestijd
‘Met ibuprofen ben je sneller van je pijnklacht af dan bij paracetamol’, lijkt de algemene mening als je het internet afstruint. Maar klopt dat wel? Want wat is nou precies het verschil en wanneer kan je nou welke pijnstiller het best gebruiken?
Paracetamol
Over het algemeen raden artsen aan om eerst te kijken of de oorzaak van de pijn op een andere manier aangepakt kan worden dan met het slikken van pijnstillers. Bij rugpijn kan je denken aan meer bewegen, wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Bij hoofdpijn kan een goede nachtrust of meer ontspanning helpen. Maar als je toch besluit een pijnstiller te nemen dan raden artsen als eerst aan paracetamol te nemen. Deze pijnstiller is vernoemd naar de werkzame stof paracetamol. De pillen werken pijnstillend en koortsverlagend en vergeleken met andere pijnstillers is de kans op bijwerkingen bij paracetamol het kleinst. Het werkt onder andere bij hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid keelpijn, artrose en spierpijn. Bij overmatig gebruik kan leverbeschadiging optreden.
Werking
Paracetamol is al in 1878 ontdekt maar gek genoeg heeft de wetenschap pas in 2011 ontdekt hoe paracetamol precies werkt. Wanneer mensen paracetamol slikken, komt het stofje NAPQI vrij en dat activeert de stof TRPA1. Die laatste stof is een eiwit op het oppervlak van zenuwcellen. Als dit eiwit geactiveerd wordt, lijkt het de overdracht van informatie tussen de zenuwcelleen die pijn ervaren en het brein te verstoren.
Ibuprofen
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol. Ibuprofen valt onder de zogenaamde NSAID-pijnstillers (nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Ook pijnstillers als aspirine en diclofenac horen bij deze groep. In sommige gevallen werkt ibuprofen beter dan paracetamol. Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zegt in een artikel van RTL Nieuws dat het gaat om kiespijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn. De beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers noemt op zijn website ook zwellingen na een operatie of een tandheelkundige ingreep. Daar tegenover staat dat ibuprofen ook meer bijwerkingen heeft. Een belangrijke hiervan is maag- en darmklachten.
De kater komt later
Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen. Een relatief veilig middel omdat het minder bijwerkingen heeft dan ibuprofen en andere medicijnen niet snel in de weg zit. Een arts zal afhankelijk van je klachten daarom liever paracetamol voorschrijven. Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in. Bij een kater daarentegen is het beter om ibuprofen te nemen. Hoge doseringen paracetamol in combinatie met alcohol kunnen namelijk leverschade opleveren.