Kijkersvraag: Wat is precies het verschil tussen hard en zacht water?
- Artikel
- 27 mei 2021
- 4 minuten leestijd
De Nederlander verbruikt zo’n 120 liter water per dag. En tegenwoordig gebruiken we liever zacht dan hard water. Maar wat is precies het verschil en doet het nog wat af aan onze gezondheid? Wij spraken Roberta Hofman van het wateronderzoeksinstituut KWR om de kijkersvraag te beantwoorden.
Wanneer wordt water eigenlijk ‘zacht’ genoemd en wanneer ‘hard’?
Hard water heeft te maken met hoeveel calcium en magnesium dat erin zit. Hoe meer hiervan in het water zit hoe ‘harder’ het water is. Er zijn richtlijnen opgesteld door drinkwaterbedrijven. Deze richtlijnen gaan over het water dat uit de kraan komt en wordt gedefinieerd van ‘Heel zacht water’ tot ‘Zeer hard water’. De verdeling is als volgt:
Je spreekt van ‘zeer zacht water’ als er 0-20mg calcium en magnesium (bij elkaar opgeteld) in het kraanwater zit per liter.
Voor zacht water geldt: 20-40mg
Gemiddeld water 40-60mg
Vrij hard water 60-80mg
Hard water 80-120mg
Zeer hard water boven de 120mg per liter.
Zoals je in de kaart kunt zien komt ‘hard water’ en ‘zeer hard water’ niet meer voor in Nederland.
Nederlanders associëren hardheid met ‘ slechter water’ is dat terecht?
Nee, dat hoeft niet per se. We hebben wel een ondergrens zodat water niet te zacht wordt, en die zit momenteel op 40mg calcium per liter water. Maar hier is ook een goede reden voor. Want bij te lage concentraties heeft het water de neiging om de leidingen in je huis of de mineralen in je lichaam op te lossen.
Water dat leidingen en mineralen oplost?
Ja, water lost van nature allerlei stoffen op, dit doet het dus ook. Normaal gesproken als het water in de bodem zit geldt dit voor calcium, magnesium en bijvoorbeeld ijzer. Als je dit allemaal uit het water zou halen, dan gaat het water op zoek naar wat het wél op kan lossen. Dit zullen dan leidingen in huis zijn als deze bijvoorbeeld van metaal zijn gemaakt en/of de mineralen oplossen in je lichaam. Erg belangrijk dus dat er een ondergrens is aan kalk en magnesium in het water dat uit de kraan komt.
Bijzonder, en wat zijn de voordelen van zacht water tegenover hard water?
Als er wat meer kalk in het water zit, waardoor het water harder is, is dit niet per se gelijk een probleem. Dus geen paniek. Voor je gezondheid maakt het ook niks uit. Het gaat erom hoeveel kalk neerslaat op je leidingen, in je wasmachine of vaatwasser et cetera. Ook wel het zogenaamde ‘kalk afzettend vermogen’ genoemd. Hoe meer kalk in het water zit, hoe meer er kan neerslaan op je apparaten. En die kunnen daar niet tegen. Dus over het algemeen is het verstandig zacht water aan te bieden, want drinkwaterbedrijven weten ook dat mensen zich staan te ergeren als ze elke dag de douche moeten boenen omdat er weer kalk zichtbaar is. Dus klantcomfort is een belangrijke. Daarnaast verbruiken apparaten met kalkaanslag ook meer energie, dus ook voor het klimaat is het beter om zacht water aan te bieden, naast het feit dat apparaten zonder kalk ook nog eens langer meegaan. De laatste reden waarom zacht water belangrijk is, is dat calcium op zeep reageert waardoor zeep veel minder goed functioneert. Dus dan moet je meer zeep, waspoeder of dergelijke gebruiken als je hard water hebt. Dit is dan weer slecht voor het milieu.
Vandaar ook die omslag naar zacht water?
Ja, drinkwaterbedrijven hebben zich dat jaren geleden ook gerealiseerd. Voor het drinkwater is het op zich niet nodig. Maar de drinkwaterbedrijven zagen dus dat het voor de consument in gebruik veel fijner is, dat het voor het klimaat een stuk vriendelijker is en dat je ook veel langer kunt doen met je apparaten en deze ook effectiever kunt gebruiken. Ook al is het voor drinkwaterbedrijven een duur proces om water zachter te maken, ze doen het wel. Het is dus ook niet nodig om zelf het water nog verder te ontharden.
Bron: dr. ir. Roberta Hofman
- 22-11