Kijkersvraag: Wat is wilde rijst en komt het echt uit het "wild"?
- Artikel
- 12 okt 2020
- 2 minuten leestijd
Wilde rijst is een populair alternatief voor gewone witte rijst geworden de laatste jaren. Maar wat is het? Is het echt wild en hoe kan het dan in zulke grote hoeveelheden geëxporteerd worden?
Gras
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is wilde rijst geen echte rijst. Het is een verzamelnaam voor vier grassoorten die in ondiep water groeien, net als normale rijst. Drie soorten zijn inheems in Noord-Amerika en de vierde soort komt van nature voor in Azië. De soortnaam is Zizania en is echter geen directe familie van gewone rijstplanten. De granen van het gras is wat wij eten en wat wij dus wilde rijst noemen. In Noord-Amerika komt de plant het meest voor rond de overs van De Grote Meren in het noorden van de VS, waar de granen honderden jaren een belangrijke voedingsbron waren voor indianen die er woonden. In China worden niet de granen, maar juist de stengels gegeten als groente.
Niet wild
Wilde rijst is dus geen rijst, maar is het wel wild? Niet echt. Hoewel de grassen ook in het wild groeien, worden ze inmiddels tevens op grote schaal gekweekt op rijstvelden in staten als Minnesota, Wisconsin, Californië en delen van Canada en daar mechanisch geoogst voor de granen. Ook in China worden het gras gekweekt op plantages en niet in het wild geoogst.
Naam
De granen van de wilde rijstplant zijn langwerpig en donkerbruin van kleur en smaken wat meer notig dan normale rijst. Omdat de korrel eenzelfde vorm heeft als echte rijst en op dezelfde manier bereid en gegeten wordt, heeft het de naam wilde rijst gekregen.
Bronnen: Britannica, The Spruce Eats
Geschreven door: Maic Oudejans