Kijkersvraag: Wat is zoethout precies en is het echt gezond?
- Artikel
- 17 maa 2020
- 2 minuten leestijd
Zoethout is bijzonder hout. Het smaakt heerlijk en zou ook nog goed zijn voor de gezondheid. Maar welke plant produceert zulke zoete stokjes? En kloppen de gezondheidsclaims over zoethout wel?
Plant
Zoethout komt van de plant met de Latijnse naamGlycyrrhiza glabra. Dit is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie. Hij heeft paarsblauwe bloemen en speervormige bladeren. De gedroogde wortels van deze plant die meterslang kunnen groeien, zijn het zoethout dat wij kennen. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië.
Gebruik
In de wortels zit het stofje glycyrrhizine en dat is wat zoethout zijn zoete smaak geeft. Je kan natuurlijk direct op de zoete houtjes kauwen om de smaak te proeven, net zoals de Romeinen al deden. Zij beten op een zoethoutje tegen de dorst. Tegenwoordig wordt er meestal zoethoutextract gewonnen uit de wortels. Dit extract is de belangrijkste grondstof voor drop en zoethoutthee. Glycyrrhizine kan je ook terugvinden in hoestdrank, biersoorten met dropsmaak, likeuren zoals sambuca en ouzo, kauwgom, keelpastilles en tabak.
Gezondheid
Aan zoethout worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Het zou werken tegen verkoudheid, keelpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, virale infecties en chronische Hepatitis C. Volgens het Voedingscentrum zijn er inderdaad aanwijzingen dat zoethout werkt tegen ontstekingen en virussen, maar hard wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet.
Gevaar
Wel is bekend dat wanneer je bijvoorbeeld veel drop eet of veel zoethoutthee drinkt, je meer vocht kan gaan vasthouden. Hierdoor kan je bloeddruk toenemen. Gelukkig zijn deze effecten tijdelijk. Aangeraden wordt om als volwassene maximaal 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee te drinken. Dit komt neer op 20 dropjes en 3 tot 4 koppen thee. Kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk en mensen met (aanleg voor) vasthouden van vocht zijn risicogroepen en krijg het advies om maximaal 25 gram glycyrrhizine binnen te krijgen. Dat komt neer op 5 dropjes per dag.Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: NRC, Botanische Tuinen, Voedingscentrum