Kijkersvraag: Zijn verse fruitsalades echt vers?
- Artikel
- 09 aug 2018
- 2 minuten leestijd
De supermarkten liggen er vol mee: verse fruitsalades. Een gezond tussendoortje, vooral in de zomer erg populair. Maar zelfs als de tijd rijp is kleuren de stukjes appel niet bruin. En de meloen en de kiwi worden niet slap. Hoe blijft het fruit er zo fris en fruitig uitzien?
Er wordt wel eens beweerd dat het gesneden fruit in supermarkten wel 3 weken oud is. Het fruit zou gedipt zijn in een badje met NatureSeal, een eetbare coating waarmee de houdbaarheid van versneden groenten en fruit verlengd kan worden.
Duur spul
NatureSeal bestaat. Het goedje is totaal
onschadelijk en wordt ook in Nederland gebruikt. Maar omdat het vrij kostbaar is gebeurt
dat vooral in het duurdere segment, zoals bij cateraars en fastfoodrestaurants.
Het is daarom onwaarschijnlijk dat ons supermarktfruit hiermee behandeld is. En
zonder deze behandeling houdt het fruit het echt geen 3 weken vol.
Zure appel
Sommige
soorten fruit, zoals appels, worden wel in een badje gedoopt van antioxidanten
en vitamine C, zoals calciumascorbaat
(E302). Dit is
een stuk goedkoper en de lage zuurgraad zorgt er net zo goed voor dat de appels
minder snel bruin worden.
Efficiënt proces
Verder
heeft het vooral te maken met het razendsnelle verwerkingsproces. Wat vandaag geoogst wordt kan morgen al
gesneden en verpakt in de winkel liggen. Het fruit wordt na een aantal
kwaliteitschecks door middel van innovatieve technieken in rap tempo gewassen,
in stukjes gesneden en verpakt. Doordat er weinig zuurstof in de verpakking
aanwezig is zal het gesneden fruit ook minder snel verkleuren of verleppen.
Snoep verstandig
Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat gesneden
fruit minder gezond is. Fruit
dat gesneden in de koeling bewaard wordt, verliest in ongeveer 5 à 6 dagen
slechts 10 tot 25 procent aan vitamine C en antioxidanten. Maar voor die tijd
heb je het vast al achter de kiezen.
Geschreven door Didi Koller
- 20-11