Sosha: "als consument heb je geen flauw idee wat je soms in je mandje gooit"
- Artikel
- 11 apr 2022
- 2 minuten leestijd
Ontmoet Sosha Duysker! Nieuwe presentator bij KRO-NCRV's Keuringsdienst van waarde. Maar hoe is het nou eigenlijk om te werken voor dit programma?
Wat eet je bij het ontbijt?
"Magere kwark met een beetje honing en een cappuccino."
Hoe is het om te werken voor Keuringsdienst van Waarde?
"Leuk, maar vooral leerzaam. Ik vind het een van de meest waardevolle programma’s van de Nederlandse televisie. Dit programma betekent echt iets voor de maatschappij, vind ik. Je hebt als consument eigenlijk gewoon geen flauw idee wat je elke dag in je mandje gooit. De onderste steen boven proberen te krijgen, vind ik een spannende zoektocht. Maar er zit ook wel een soort depressief randje aan, want de waarheid is vaak gewoon minder fraai."
Let je ergens op als je de supermarkt binnenloopt?
"Ik ben wel gevoelig voor biologische producten. Al zegt dat ook niet altijd iets."
Wat is voor jou de ultieme tip voor (slim, duurzaam, bewust) boodschappen doen?
"Kijk eerst maar eens een Keuringsdienst over je favoriete product. Als je het daarna nog steeds wilt, kun je jezelf een liefhebber noemen!"
Waar ben je anders naar gaan kijken door Keuringsdienst van Waarde?
"Wierook. Ik stak dat volle bak af. Nu ik weet dat er bij het smeulen allerlei kankerverwekkende stoffen vrij komen, voelt dat toch iets minder ontspannen. Achteraf logische materie, maar daar stond ik hiervoor niet bij stil. Ook leverworst, wat ik ooit heerlijk vond, eet ik niet meer. Ik vind het productieproces er te onsmakelijk uitzien. Best wel hypocriet eigenlijk. Maar goed, als het zo doorgaat, woon ik over een paar jaar dus in een hutje op de hei, ren ik mijn eigen elektriciteit aan en verbouw ik zelf mijn voedsel."