Supermarktprijzen door het dak: voor deze producten betaal je fors meer
- Artikel
- 09 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Een kortere kassabon tegen een hogere prijs: de dagelijkse boodschappen zijn de afgelopen maanden flink duurder geworden. Hoe is deze stijging ontstaan en welke producten zullen de komende tijd alleen nog maar duurder worden? We zetten het voor je op een rijtje.
Meer betalen voor minder
Volgens onderzoekers van ABN AMRO is de piek in prijsstijgingen nog niet bereikt. Als belangrijkste reden worden de hogere productiekosten genoemd. Een nu al torenhoge energierekening, duurdere grondstoffen en hogere vervoers- en verpakkingskosten worden door producenten doorberekend aan de consument. Bij deze vier producten is de stijging ten opzichte van vorig jaar al goed merkbaar in de portemonnee:
Graanproducten
De prijs van tarwe is sinds de oorlog in Oekraïne (zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke graanproducenten) enorm gestegen, al lijkt de consument er met een prijsstijging van 4 procent nu nog niet veel van te merken. De afgelopen weken steeg de prijs van tarwe met ongeveer 41 procent. Het zou dus goed kunnen dat producten waar tarwe in is verwerkt, zoals brood en koek, op korte termijn nog veel duurder worden. Datzelfde geldt voor vlees en eieren, omdat granen ook in dier- en veevoer worden gebruikt.
Margarine
Voor een pakje margarine betaal je in 2022 ruim 10 procent meer dan vorig eind vorig jaar. Volgens econoom Nadia Menkveld komt het doordat de gemiddelde prijs voor plantaardige oliën op het hoogste niveau ooit staat. Alleen al in februari nam de prijs op de wereldmarkt met 33 procent toe.
Fruit
De voorgenomen btw-verlaging van 9 naar 0 procent zou de pijn iets verzachten, maar gemiddeld betaal je voor een stuk fruit bijna vijf procent meer ten opzichte van 2021. De stijging heeft vooral te maken met de hoge vraag naar containers. Sinds de coronacrisis is er schaarste, waardoor hogere vervoerskosten onvermijdelijk zijn. Daarnaast zijn Rusland en Belarus hoofdleveranciers van potas, een grondstof voor kunstmest. Als de prijs daarvan stijgt wegens restricties, kunnen boeren minder fruit en groente produceren, waardoor de prijzen potentieel verder oplopen.
Groente
Gezond eten lijkt niet echt niet echt te worden beloond. Gemiddeld betaal je ruim zes procent meer dan een jaar eerder. Net als bij fruit heeft dat vooral te maken met de torenhoge vervoerskosten.
Bron: ABN Amro (Sectorprognose Food 2022-2023) en AD.nl