Van (on)gezond tot peperduur: vier dingen die je nog niet wist over chips
- Artikel
- 22 nov 2022
- 3 minuten leestijd
Soms is het chic, soms ordinair: chips. Een belangrijk onderdeel van menig feest, borrel of in het weekend op de bank. Maar wat weet jij eigenlijk over die snack die moeiteloos de mond ingaat?
Groentechips
We eten in Nederland per persoon zo’n 3,4 kilo chips en zoutjes per jaar. En als je nu denkt: ik koop groentechips -de gezonde keuze- dan heb je het mis! Groentechips worden namelijk net als gewone chips (gemaakt van aardappel) gefrituurd in olie. Als je groentechips eet krijg je daardoor net zoveel vet binnen als met het eten van aardappelchips. Daarnaast verliezen groenten door het frituren veel vitaminen.
Een voordeel van groentechips is wel dat er meer vezels in zitten dan in gewone chips. Met zo’n 12 gram vezels per 100 gram bevat groentechips al snel 3 keer zoveel vezels dan dezelfde hoeveelheid gewone chips. Maar daar staat wel tegenover dat er meer suiker zit in groentechips. In 100 gram groentechips zit 20 gram suiker of meer. Dat staat gelijk aan 5 suikerklontjes! In dezelfde hoeveelheid aardappelchips zit ongeveer 2 gram suiker of minder.
Aflevering over lokgroente gemist? Kijk terug: Keuringsdienst van waarde - Lokgroente
Psychologie achter chips
Waarom maakt een zak chips zoveel lawaai? Het heeft te maken met psychologie achter het eten van chips. Al in 1950 werd er geadverteerd met het kraken van chips. Door een speciale formule en chips uit een speciale zak, was de chips van Laura Scudder de krokantste chips die er te koop was.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het knisperen van zowel de chips als de zak veel invloed hebben op de smaaksensatie bij het eten van chips. Mensen associëren chips nou eenmaal met het krakende krokante geluid, en daar spelen de fabrikanten op in. Klinkt het product zoals je verwacht, dan stimuleert dat de smaakbeleving.
Aflevering over krokant garantie gemist? Kijk terug: Keuringsdienst van waarde - Krokant garantie
Gebakken lucht
Je hebt je vast wel eens gestoord aan het feit dat zodra je een zak chips opent hij maar half vol zit. Waarom is dat? Als je een zak volpropt met chips, zouden ze tijdens het transport naar de supermarkt (en jouw huis) verkruimelen. De lucht in de zakt werkt dus als een soort airbag. Maar er is nog een reden. Die 'lucht' in je zak chips is namelijk helemaal geen lucht, maar stikstof. Deze stikstof zorgt er voor dat jouw chips niet bederven, en tevens krokant blijven.
Nacho- en tortillachips
Er zijn vrijwel geen verschillen tussen nacho- en tortillachips. Toch betaal je voor een zak nachochips bijna twee keer zoveel als voor de tortilla variant. De ingrediënten van beide producten zijn identiek aan elkaar: maïsmeel, zonnebloemolie en (zee)zout. Per honderd gram bevatten de twee ook hetzelfde aantal calorieën. Hoe verklaar je het enorme prijsverschil dan?
Dat heeft vooral te maken met de plek in de supermarkt waar de nacho- en tortillachips liggen. Supermarkten leggen nachochips in het schap bij andere ‘Mexicaanse’ producten, waardoor het product exclusiever wordt en de hoofdprijs kan worden gevraagd. Een slimme marketing truc dus.
Aflevering over nacho chips gemist? Kijk terug: Keuringsdienst van waarde - Nacho
Meer weten over eten?
Bewust boodschappen doen is niet altijd even makkelijk. Bij KRO-NCRV maken we jou graag wegwijs met betrouwbare informatie door de gehele voedselketen heen. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten en leer onder andere waar je op kunt letten in de supermarkt!