Vanaf nu pak jij altijd de juiste appel
- Artikel
- 21 nov 2019
- 5 minuten leestijd
In Nederland alleen al hebben we zoveel keuze uit appels dat het lastig is om ze uit elkaar te houden. Daarom heeft de Keuringsdienst tien bekende appels op een rij gezet met hun eigenschappen. Nu weet je altijd welke appel je moet hebben.
1. Golden delicious
De Golden Delicous is een van de oudste appelrassen en kwam in 1914 op de markt door een Amerikaans appelbedrijf uit Louisiana. Volgens onze eigen Teun is het een stoffige oma-appel, maar wereldwijd is het nog steeds de meest gegeten appel. Hij staat ook aan de basis van veel nieuwere rassen.
Smaak: Zachtzuur tot enigszins zoet
Kleur: Goudgeel, maar heeft ook rode
varianten
Structuur: Vast
Gebruik: Uit de hand, maar kan ook in gebak en salades
2. Junami
De Junami is een zogenaamde clubappel en is ontwikkeld door een onderzoeksinstituut uit Zwitserland. Alleen geselecteerde telers en organisaties mogen hem telen en op de markt brengen. Zij volgen hierbij een vaste marketingpolitiek en een vast promotiebeleid. De appel is een kruising tussen Idared en maigold met de Elstar.
Smaak: Fris en fruitig
Kleur: Helderrood tot engszins
donkerrood op een groengele wat bleke achtergrond.
Structuur: Knapperig en sappig
Gebruik: Uit de hand, maar ook geschikt voor sap.
3. Elstar
De Elstar een echt Nederlands appelras en is hier ook de meest geteelde en meest verkochte appel. Het is een kruising tussen de Ingrid Marie en de Golden Delicious en werd voor het eerst geteeld in 1955 door het voormalige Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen (IVT).
Smaak: Friszoet
Kleur: Helderrood op een geelgroene
ondergrond.
Structuur: Stevig en sappig
Gebruik: Handappel, maar ook geschikt voor sap.
4. Granny Smith
De Granny Smith komt uit Australië en is vernoemd naar de eerste kweker van het ras: Marie Ana (Granny) Smith. Zij kruiste rond 1865 een wilde appel met een inheemse soort en creëerde daarmee te Granny Smith appel.
Smaak: Friszuur
Kleur: Felgroen, wordt geler
naarmate hij rijper wordt
Structuur: Knapperig en sappig
Gebruik: Uit de hand, maar ook geschikt voor salades, omdat de plakjes minder snel bruin worden.
5. Gala
De Gala werd in 1939 gekweekt in Nieuw-Zeeland. Pas vanaf 1960 werd hij voor het eerst verkocht. Het is een kruising van de Kidd’s Orange en de Golden Delicious. Hij is verkrijgbaar van begin april tot eind juni.
Smaak: Zoet
Kleur: Rode blush op bleke gele achtergrond
Structuur: Knapperig met dunne schil
Gebruik: Het is een handappel, maar ook erg
geschikt voor desserts en salades
Extra info: De Royal Gala is een rodere variant van
de Gala en kan je herkennen aan de dikke rode strepen.
6.Kanzi
Kanzi is net als Junami een clubras.De naam betekent ‘verborgen schat’ in het Swahili.Het is een kruising tussen de bekende appelsoorten Braeburn en Gala. Hij is gekweekt door de KU Leuven en fruitboomkwekerij N.V. Johan Nicolaï.
Smaak: Zoetzuur
Kleur: Intens rood
Structuur: Knapperig en stevig
Gebruik: Uit de hand
7. Jonagold
Voor de Jonagold geldt hoe groter de blos, hoe beter hij smaakt. Het is een kruising tussen de Jonathan en de Golden Delicious, wat ook meteen zijn naam verklaart. Hij komt uit de Verenigde Staten. In Nederland was het in 2016 de op een na meest geteelde appel.
Smaak: Zoetzuur
Kleur: Geelgroene ondergrond met oranjerode
blos
Structuur: Stevig en sappig
Gebruik: Uit de hand, kan ook goed door de
yoghurt of muesli
8. Fuji
Zijn naam dankt deze appel aan zijn geboorteplaats: Fujisaki in Japan. Daar werd de Fuji in 1939 voor het eerst gekweekt door het Tohoku Research Station. In 1962 kwam hij op de markt. Het is een appel die vooral geïmporteerd wordt. De teelt is in Nederland nooit van de grond gekomen door de zeer late pluk, bewaarproblemen en de zoete smaak.
Smaak: Zoet
Kleur: Geelgroene grondkleur met rode tot
donkerrode dekkleur
Structuur: Hard en knapperig
Gebruik: Uit de hand
9. Goudreinet
De Schone van Boskoop wordt de Goudreinet ook wel genoemd. Het is niet duidelijk of de appel een afgeleide is van de Reinette van Montvoort of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop gekweekt wordt. Omdat hij stevig is en zurig van smaak wordt hij vaak gebruikt voor producten die verhit worden zoals appelmoes en gebak. De Goudreinet behoud zijn smaak en structuur beter bij verhitting dan andere appels.
Smaak: Friszuur
Kleur: Groengeel tot brons met blos
Structuur: Stevig
Gebruik: Handappel, moes, sap, in gebak en
salades
10.Pink Lady
De Pink Lady is een Australische appel die eigendom is van en valt onder de licentie van het Department of Agriculture and Food, Western Australia (DAFWA). Hij werd in 1979 ontwikkelt en in 1992 gepatenteerd. De Pink Lady is daardoor ook een clubappel. De Apple and Pear Australia Limited (APAL), "bezit" en beheert wereldwijd het "intellectuele eigendom" en het handelsmerk Pink Lady, dat in meer dan 70 landen is geregistreerd.
Smaak: Zoet en tegelijkertijd licht zurig
Kleur: Roze tot
rode kleur met een bleke, gele achtergrond
Structuur: Knapperig met romig vruchtvlees
Gebruik: Uit de hand
Geschreven door: Maic Oudejans