Vijf feitjes over brood die je nog niet wist
- Artikel
- 06 nov 2022
- 3 minuten leestijd
De meesten van ons eten elke dag brood. Je zou dus denken dat we er wel wat vanaf weten. Maar is dat ook zo? De Keuringsdienst heeft vijf feitjes over brood op een rij gezet die je waarschijnlijk nog niet wist.
De Nederlander eet gemiddeld 40 kilo brood per jaar
Nederlanders eten gemiddeld 110 gram brood per dag volgens de cijfers van het Voedingscentrum. Dat komt neer op 3 tot 4 sneetjes. Op jaarbasis is dat ongeveer 40 kilo. Volkoren wordt met 38% het meest gegeten in Nederland. Veertig kilo klinkt als behoorlijk veel, maar is minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Na de tweede wereldoorlog lag het broodverbruik nog boven de 80 kilo. Door het groeiende aanbod aan levensmiddelen is dit in de loop der jaren gedaald.
De broodkorst onstaat door een scheikundige reactie
Brood krijgt zijn korst door de zogenaamde Maillard-reactie. Dit is een chemische reactie tussen suikers en eiwitten. Door de hitte verdampt veel water aan de oppervlakte van het brood. Tijdens het verdampen blijft de oppervlaktetemperatuur van het brood redelijk koel. Maar zodra de korst uitdroogt, stijgt de temperatuur snel boven de 100 ℃. En door die hogere temperatuur verandert de korst van kleur en samenstelling en wordt deze knapperig. De kruim, de binnenkant van het brood, wordt echter nooit warmer dan 100 ℃ en blijft daardoor lekker zacht.
In Ijsland bakt men brood onder de grond
Rúgbrauð heet het brood dat de IJslanders onder de grond bakken. Traditioneel bakt men dit brood door het deeg in een pot of houten kist te doen en die onder de grond naast een warmwaterbron te begraven. Rúgbrauð wordt gemaakt van rogge. Het brood heeft geen korst, is donker en heeft een dichte structuur. Het wordt meestal geserveerd met boter, lamsvleespaté, gerookt lamsvlees of gezouten haring.
Gesneden brood wordt pas sinds 1928 verkocht
Otto Frederick Rohwedder is de uitvinder van de broodsnijmachine. Het prototype dat hij in 1912 maakt, wordt in datzelfde jaar echter verwoest door een brand. Pas in 1928 heeft hij een volledige functionerende nieuwe broodsnijmachine klaar. In hetzelfde jaar worden ook de eerste boterhammen verkocht die gesneden zijn met zijn broodsnijmachine. Het apparaat blijkt een commercieel succes. Doordat voorgesneden sneetjes dunner zijn dan handgesneden brood, wordt er meer en vaker brood gegeten. Hierdoor stijgt de broodconsumptie en tegelijkertijd ook die van broodbeleg.
Tot 1770 werd brood gebruikt als gum
In 1770 ontdekt filosoof en theoloog Joseph Priestly dat rubber als eigenschap heeft dat het potlood kan uitgummen. Maar daarvoor werd er brood gebruikt. Het brood werd vochtig gemaakt en gekneed tot een bal en daarmee kon men potlood uitgummen. Het was goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Het enige nadeel was dat brood na verloop van tijd gaat rotten en schimmelen.