Waarom doen de Engelsen melk in hun thee?
- Artikel
- 15 okt 2020
- 3 minuten leestijd
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig volken die zich meer vereenzelvigd hebben met het drinken van thee dan de Engelsen. En dat doen ze op hun eigen karakteristieke manier: met melk. Maar waarom?
Korte geschiedenis
Thee arriveerde rond 1650 voor het eerst Engeland dankzij de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die het op grote schaal naar Europa bracht. Het bleef lange tijd een drankje dat maar weinig mensen dronken en alleen voor de elite te betalen was. Thee won aan populariteit toen koning Karel II op 21 mei 1662 trouwde met Catherina van Bragança, de dochter van de Portugese koning Johan IV. De Portugese aristocratie dronk al langer thee en Catherine was daarop geen uitzondering. Voor de bruiloft zond Portugal een aantal schepen met luxe goederen, waaronder een kist met thee. Dankzij haar voorliefde voor het drankje, begonnen meer hooggeplaatste Engelsen het te drinken en won het aan populariteit. In 1664 kwamen eerste Engelse orders voor thee binnen bij de VOC.
Smokkelaars
Tot ver in de 18e bleef thee vooral voorbehouden aan de hogere klassen. Het was nog steeds te duur voor Jan-modaal, dankzij het enorme belastingtarief van 119% dat op thee zat. Dankzij smokkelaars ontstond er daarom een levendige handel in de blaadjes van de theeplant. De omvang van de illegale import was zelfs groter dan die van de legale import. Maar daar kwam verandering in. Het was William Pitt de Jongere die in 1783 premier van Engeland werd en de BTW op thee verlaagde naar 12,5%. Hierdoor werd thee voor iedereen betaalbaar en werd het drinken ervan onderdeel van het dagelijks leven. Ook loste Pitt in een klap het probleem van de illegale smokkel op.
Melk in thee
De gewoonte om melk in de thee te doen ontstond ook in de 18e eeuw. En hoewel een logische verklaring is, dat de Engelsen dit zijn gaan doen om de soms bittere smaak van thee wat te verzachten, blijkt dit volgens experts niet het geval te zijn. Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven. Tegenwoordig kan elke Engelsman goede kopjes kopen, maar de gewoonte om melk in de thee te doen is gebleven. Sterker nog, uit cijfers van de UK Tea & Infusions Association (UKTIA) blijkt dat van de 100 miljoen kopjes thee die dagelijks in het Verenigd Koninkrijk worden gedronken 98% met melk wordt geschonken.
Geschreven door: Maic Oudejans