Waarom en door wie jij standaard knoflooksaus bij je shoarma eet
- Artikel
- 05 maa 2020
- 1 minuut leestijd
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden. De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons broodje shoarma eten! Naar eigen zeggen in ieder geval. Cohen deelde zijn hele verhaal met Vice.
Backpacken
Ben Cohen komt in 1975 op z’n 22ste uit het Israëlische leger en besluit zoals veel Israëlische ex-militairen in die tijd te gaan backpacken. Ben kiest voor Europa en bezoekt ook Amsterdam, waar hij vanaf de eerste dag verliefd op wordt. Hij besluit te blijven en opent er uiteindelijk een shoarmazaak.
Knoflooksaus
In eerste instantie loopt die voor geen meter. Nederlanders vinden de originele versie met lamsvlees, veel groenten en tahin maar niks. Daarom begint Ben te experimenteren en komt hij erachter dat shoarma van varkensvlees veel beter werkt. Om z’n gerecht af te maken bedenkt hij op basis van een Frans recept een nieuwe saus: knoflooksaus. Volgens hem groeit zijn zaak uit tot een begrip door die saus.
Bedrijfsspionage
Hij is er zelfs van overtuigd dat merken als Calvé bij hem bedrijfsspionage hebben gepleegd. Of dit echt zo is gegaan, is niet te achterhalen. Hard maken kan hij deze claims zelf ook niet, maar duidelijk is wel dat Ben Cohen met zijn shoarma iets teweeg heeft gebracht.Wil je meer weten weten? Lees dan hier het interview met Ben Cohen van Vice.