Waarom kweekzalm tegenwoordig nog maar half zoveel omega 3 bevat
- Artikel
- 25 maa 2020
- 2 minuten leestijd
Vis is een bekende bron van omega 3-vetzuren die onder andere helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vaak halen we deze zuren dus uit vis en de vis in Nederland die het meest gegeten wordt is de zalm. Maar de hoeveelheid omega 3 in zalm is vanaf 2011 binnen vijf jaar gehalveerd. Hoe komt dat?
De meeste vis in de supermarkt is kweekzalm. Deze vissen worden gekweekt in grote visboerderijen waar ze met duizenden samen in een groot net in zee zwemmen. Om naar een formaat te groeien waarbij wij de zalmen kunnen gebruiken voor consumptie krijgen de dieren uiteraard te eten. Maar dat voer is veranderd.
Ander dieet
De zalm is een roofvis die zich in het wild voedt met andere, kleinere vissen. Om het voedselpatroon na te bootsen in de zalmkwekerijen kregen de vissen aanvankelijk een dieet waarvan 80% van het voer bestond uit ansjovis en andere in het wild gevangen vissen met veel omega 3. Deze omega 3 hoopt zich op in de zalm en komt uiteindelijk ook in ons lichaam terecht als we zalm eten. Maar om overbevissing tegen te gaan is het voederbeleid veranderd. Hierdoor mag nog maar 20% van het zalmvoer bestaan uit vis. Het grootste deel van het voer is nu plantaardig en bestaat onder andere uit soja.
Dubbele portie
In 2011 bevatte een portie van 130 gram zalm nog 3,5 gram omega-3, de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid. Tegenwoordig dus nog maar de helft. Je zou nu twee keer per week zalm moeten eten om aan de wekelijkse hoeveelheid omega 3 te komen. Maar meer zalm eten heeft nadelen. De laatste jaren is de vraag naar kweekzalm al explosief gestegen en er zijn dus ook meer kwekerijen bijgekomen. Ook deze zalm moet eten waardoor de druk op wilde populaties ansjovis toeneemt.
Oplossingen
Om te voorkomen dat het omega 3 gehalte in de kweekzalm verder omlaaggaat, zoekt de wetenschap naar alternatieven zoals algen. Algen worden in zee namelijk omgezet in visoliën. Helaas is dit proces nog te duur om in fabrieken na te bootsen. Een andere manier is genetisch gemodificeerd koolzaad. Als wetenschappers erin slagen om het DNA van koolzaadplanten aan te passen kunnen deze misschien visolie produceren. Het idee is om in de toekomst de eventuele algen en/of koolzaad als visvoer te gebruiken, zodat de zalm genoeg omega 3 binnenkrijgt. Helaas is dit nu dus nog niet mogelijk.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: BBC, AD, Scientias, Voedingscentrum
- 14-08