Werkt duurdere shampoo beter dan goedkope?
- Artikel
- 09 apr 2022
- 2 minuten leestijd
Koop jij je shampoo bij de kapper of pak je de goedkoopste uit het rek van de drogist? De etiketten beloven van alles: goed voor krullen of anti-pluis. Maar maakt het eigenlijk uit welke shampoo je gebruikt? De Keuringsdienst zoekt het uit!
Hoe werkt shampoo?
Als je voor het shampoo-schap in de supermarkt staat begint het je te duizelen. De keuze is reuze en voor sommige producten betaal je de hoofdprijs. De etiketten zijn abracadabra en maken je ook niet veel wijzer. Het doel van shampoo is om natuurlijke olie (talg) en vuil weg te halen van je hoofdhuid en haar. Die olie druipt over de haarvezels om je haren sterker en gladder te maken. Omdat het zo’n vette olie is blijven dingen in de lucht er goed aan plakken. Denk maar aan de geur van de kroeg die je de volgende dag na een avondje stappen nog ruikt.
Goedkoop vs. duur
Sommige merken hebben wel vijfentwintig varianten in het schap staan. Toch is het zo dat in de wondere wereld van shampoo er maar een beperkte lijst van ingrediënten is die producenten kunnen gebruiken. Alle merken vissen uit diezelfde vijver, ze gebruiken ze in verschillende samenstellingen, maar de overeenkomsten zijn veel groter dan de verschillen.
De rest van de verschillen (ook in prijs) heeft te maken met geur, kleur of een ander ‘wonderstofje’ zoals keratine, zijde of aloë vera. Maar die ingrediënten ondersteunen alleen het marketingverhaal en doen in essentie niets voor je haar.
Dus…
Perry Romanowski, cosmetisch scheikundige, ontwikkelde jarenlang shampoo-formules voor de industrie. Hij geeft als tip: laat je niet afleiden door fabeltjes op de voorkant. Kijk op de achterkant van de verpakking. Als de eerste vijf ingrediënten hetzelfde zijn als van een duurdere shampoo, dan is het min of meer dezelfde shampoo.