Zo bak je zelf de lekkerste verse airfryer friet
- Artikel
- 14 feb 2019
- 2 minuten leestijd
De perfecte friet is goudgeel en lekker krokant en die kan jij zelf thuis bakken. Maar welke aardappels heb je daarvoor nodig en welke olie? De Keuringsdienst vroeg airfryer goeroe Martin Senders zijn recept met ons te delen, zodat ook jij nu zelf fantastische verse airfryer friet kan bakken.
Ingrediënten (voor zes porties)
- 1400 gram verse aardappels (Agria of Bintje)
- 1 eetlepel arachideolie (geen olijfolie)
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereiding:
-
Schil de aardappels en snijd er gelijkmatige friet
van. Mocht je een frietsnijder hebben dan werkt dit natuurlijk ook.
-
Zet de gesneden friet een half uur in koud water om
het zetmeel eraf te spoelen. Dit doe je omdat het zetmeel aan de buitenkant van
de aardappel anders kan verbranden. En dat wil je niet, want hierdoor kunnen er
schadelijke stoffen ontstaan.
-
Doe de friet zonder olie in de Airfryermand en pof deze
in 10 minuten op 120 graden halfgaar.
-
Haal de friet uit de mand en meng deze in een kom met
1 eetlepel olie. Als je een neutrale smaak aan je friet wil hebben, kun je het
beste een neutrale olie als arachideolie gebruiken. Wil je liever een lekker
smaakje aan je patat dan kan je bijvoorbeeld ook knoflookolie gebruiken. De
persoonlijke favoriet van de airfryer guru is een combinatie van peper-,
knoflook- en kruidenolie. Senders raadt olijfolie af om patat mee te bakken.
-
Tot slot bak je de friet nog een keer in de Airfryer.
Dit doe je 22 minuten lang op 180 graden. Zo worden je frietjes mooi goudgeel
en krokant. Tussendoor schud je de friet in het mandje een paar keer door elkaar
zodat je een gelijkmatige garing krijgt.
Eet smakelijk!
Bron: Martin Senders, airfryer guru, chef Philips
Geschreven door: Maic Oudejans