Zonnebloemolie vervangen: dit zijn de alternatieven
- Artikel
- 31 maa 2022
- 2 minuten leestijd
De oorlog in Oekraïne leidt tot een tekort aan zonnebloemolie. Supermarkten stellen een limiet in om hamsterwoede te voorkomen. Groot gebruiker Nederland moet op korte termijn op zoek naar alternatieven. Maar wat zijn de alternatieven voor zonnebloemolie eigenlijk?
Laten we met het goede nieuws beginnen: supermarkten hebben tegenwoordig meer dan voldoende alternatieven. Zo heb je niet per se zonnebloemolie nodig om te frituren of te bakken.
Alternatieven voor bakken
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda’s gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven. Ook palmolie (palmvet) en kokosolie kunnen worden gebruikt, maar die bevatten veel verzadigd vet. Daarnaast is palmolie allesbehalve duurzaam.
Alternatieven voor frituren
Ook de snackbar en de thuissnacker moet op korte termijn over op een alternatief. Zonnebloemolie is door de neutrale smaak enorm geschikt, maar eigenlijk kun je met alle oliën waarmee je bakt ook je frikandel of kaassoufflé uit de frituur bereiden.
Maar let op!
Let zowel bij bakken en frituren op het volgende: oliën met een rookpunt onder de 180 graden zijn niet geschikt. Extra vierge olijfolie en/of lijnzaadolie kun je prima gebruiken om een dressing te maken, maar zijn niet geschikt om voor de (frituur)pan te gebruiken.
Je hebt dus talloze andere opties, waarbij het vaak vooral aan komt op de smaak en de prijs. Zo betaal je voor een liter zonnebloemolie, dat een neutrale smaak heeft, zo’n twee euro en voor een vervanger - zoals arachideolie – al snel het dubbele.