BMI: Het verhaal achter de weegschaal
- 3 minuten leestijd
De term BMI kent bijna iedereen. De laatste jaren worden er echter steeds meer vraagtekens gesteld bij deze methode.
BMI
Ik zei het al: BMI is een oud meetsysteem. Het meetsysteem is ooit bedacht door de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet, die leefde tussen 1796 en 1874. Het systeem is bedacht op basis van zijn overtuiging dat de mens een gemiddelde kan zijn, zoals in wiskundige statistieken. De formule van de BMI werkt als volgt: aantal kilo's / ( lengte x lengte) = BMI. Het idee is dat een ideaal lichaam een BMI heeft van tussen de 18,5 en 25. Alleen wordt bij deze formule geen rekening gehouden met de verhouding tussen botten, spieren en vet. “Je kunt dus een topsporter zijn en nog steeds een hoog BMI hebben’’, zegt hoogleraar op het gebied van obesitas Liesbeth van Rossum.
BMI in de zorg
Toch wordt BMI ook in de medische wereld nog gebruikt door medici om iemands overgewicht te bepalen. Volgens experts moet dit anders. “De vetmassa, en met name rondom de buik, zorgt voor gezondheidsproblemen’’, zegt Van Rossum. En BMI brengt de verdeling van vet over het lichaam niet in kaart. Daarom pleiten Van Rossum en haar collega’s voor een gecombineerde aanpak voor het bepalen van overgewicht: buikomvang, BMI en aandacht voor sociale en psychologische oorzaken. Sinds juli 2023 zijn hier nieuwe richtlijnen voor opgesteld
Meer betalen door je BMI
BMI als losstaande waarde is dus geen sluitende methode om overgewicht te bepalen. Desondanks wordt BMI nog steeds op heel veel plekken gehanteerd. In de verzekeringswereld is het ook een veelgebruikte metingsmethode. De hoogte van je BMI kan invloed hebben op de premie van je levensverzekering. Dat overkwam ook een 52-jarige vrouw uit Rijswijk met een BMI van 35. Ze berekende dat ze in een looptijd van 30 jaar, 7200 euro meer moest betalen dan mensen met een gemiddeld BMI. Daarnaast word je zelfs indirect bij een hypotheek benadeeld als je een hoog BMI hebt. Het wordt namelijk aangeraden om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook bij deze verzekering wordt er gevraagd naar je BMI. Mensen met een hoger BMI gaan dan dus ook meer betalen. Hoewel het dan misschien slim klinkt om de verzekering niet af te sluiten, is dat eigenlijk geen optie. Zonder de verzekering zadel je je partner namelijk met flink wat risico op. Als jij komt te overlijden moeten de nabestaanden die in datzelfde huis wonen eruit. Partners van mensen met een hoog BMI worden dus ook ‘gestraft’.
BMI zit vervlochten in onze samenleving. Zelfs de wereldgezondheidsorganisatie gebruikt deze achterhaalde metingsmethode nog. Willen we op een andere maat overstappen dan moeten alle boeken en richtlijnen herschreven gaan worden. Daarom zal een verandering in de zorg en andere plekken een project zijn van de lange adem.