ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN AAN BOOS OMTRENT HET VOLKSKRANT-ARTIKEL OVER DE WERELD DRAAIT DOOR
- Artikel
- 21 nov 2022
- 4 minuten leestijd
Na het artikel van de Volkskrant over Matthijs van Nieuwkerk en de gang van zaken rondom De Wereld Draait Door kunnen we ons voorstellen dat je, ook aan ons, vragen hebt. We hebben daarom gelezen wat jullie ons vroegen (in de mailbox, per DM en verder online) en hieronder antwoorden opgesteld op de meest gestelde vragen aan BOOS rondom dit onderwerp.
1. Waarom hebben jullie het onderzoek naar Matthijs van Nieuwkerk / De Wereld Draait Door niet zelf opgepakt?
Wij werken altijd vanuit meldingen die bij ons binnen komen. Meldingen over De Wereld Draait Door of Matthijs van Nieuwkerk hebben wij niet gekregen, zoals dat bijvoorbeeld bij the Voice wel het geval was. We zouden er nooit voor schromen om dingen binnen onze eigen omroep aan te kaarten: hier hebben wij ook geen reden toe. De meldingen over DWDD kwamen niet op ons pad. Weet ons dus altijd gewoon te vinden, ook als je problemen hebt binnen BNNVARA of de NPO - hier doen wij gerust onderzoek naar. Voor nu heeft de Volkskrant dat, terecht, gedaan.
2. Waren jullie op de hoogte van de misstanden bij DWDD?
Er wordt veel gezegd dat de situatie bij DWDD een soort ‘publiek geheim’ was, maar zoals eerder beschreven hebben wij zelf geen meldingen gehad over de misstanden bij DWDD zoals belicht in het Volkskrant-artikel. Tim is regelmatig bij het programma aangeschoven als gast/tafelheer, maar heeft nooit een situatie zoals omschreven in het artikel meegemaakt of meegekregen. Wij wisten niet meer dan wat er al in de pers bekend was; de omvang en ernst ervan was ons dus niet bekend. We kregen wel, net als iedereen, geluiden te horen dat de Volkskrant bezig was met een artikel waarin er mogelijk dit soort misstanden aangekaart zouden worden. Aangezien de Volkskrant toen al bezig was met dit onderzoek, hebben we dit eerst afgewacht.
Ook toen bekend werd dat de Volkskrant onderzoek deed naar de situatie bij DWDD ontvingen wij geen meldingen. Als dit wel zo was geweest, hadden we hiernaar gekeken: we hadden deze mensen eventueel kunnen doorverwijzen naar de Volkskrant. Zij deden dit (gedegen) onderzoek, wat wij verder ook niet in de weg hadden willen zitten. Het gaat er naar onze mening niet om wie een dergelijk verhaal als eerste maakt, maar hoe dit verhaal op de best mogelijke manier wordt verteld voor de (vermeende) slachtoffers.
De ernst en de omvang van de misstanden binnen DWDD, evenals de manier waarop hiermee is omgegaan door de omroep, kwamen voor ons na het lezen van het VK-artikel als een heel onaangename verrassing.
3. Wat nu?
Dit kan en mag niet meer gebeuren. Een veilige werkomgeving creëren staat bij ons hoog in het vaandel en is iets waar wij ons met BOOS juist hard voor maken. Ons team heeft dan ook gesprekken met de directie van BNNVARA over hoe dit anders gaat en moet. En dan geen gelul over loketten voor mensen met klachten, maar bij de top beginnen: directies, eindredacties en presentatoren dienen zich te gedragen, ongeacht hun machtspositie. Zo zien wij dat.
Ook kregen wij her en der het verzoek dit onderzoek nu nog op te pakken. Het onderzoek is nu echter al gedaan: als er bij ons nieuwe meldingen belanden die een nieuw licht werpen op het verhaal, zullen wij hier uiteraard zeker naar kijken.
We keuren af wat er gebeurd is bij DWDD en absoluut ook hoe de leidinggevenden hiermee zijn omgegaan. BNNVARA moet nu de verantwoordelijkheid nemen door excuses te maken aan slachtoffers, schoon schip te maken, en met concrete plannen te komen om dit in de toekomst te voorkomen. Hier rekenen we op.