HELP! Is mijn fatbike wel legaal?
- Artikel
- 26 sep 2024
- 4 minuten leestijd
In de BOOS-aflevering van donderdag 26 september zagen jullie hoe fatbike- en scooterketen La Souris afgelopen jaren illegale fatbikes verkocht. Dat wil zeggen, fatbikes die niet legaal op de openbare weg mogen. Ook aan nietsvermoedende klanten. Volgens de wet mag de motor van een elektrische fatbike niet zwaarder zijn dan 250 watt, maar La Souris verkocht modellen met een motor met een vermogen van 500 of zelfs 750 watt, die werden begrensd.
En dat is een probleem, want als je met een illegale fatbike door de politie staande wordt gehouden, kun je naast een boete een aantekening op je strafblad krijgen. Daarnaast zijn bestuurders van zo’n illegale fatbike niet verzekerd bij een ongeluk. Als je (mede-)schuldig bent aan een ongeval, zul je de schade of kosten van het slachtoffer dus zelf moeten betalen. En met een beetje pech zit je daar de rest van je leven aan vast.
Is mijn fatbike illegaal?
Het is lastig om te achterhalen of je wel of niet op een illegale fatbike rijdt. Want ook als de motor van jouw fatbike is begrensd of je niet harder kan dan de toegestane 25 kilometer, kan de motor alsnog te zwaar zijn. Een waterdichte checklist bestaat dus niet en voor consumenten is het vrijwel onmogelijk om er achter te komen of hun fatbike wel of niet legaal is. Toch hebben wij voor jullie wel een lijstje met simpele kenmerken die jou in ieder geval een indicatie kunnen geven of jouw fatbike wel, of niet de straat op mag.
De fatbike rijdt harder dan 25km/u
De fatbike kan opgevoerd worden tot meer dan 35 km/u. Bij veel hoger dan dat kun je er vrijwel zeker van zijn dat de motor te zwaar is. Als de fatbike niet opgevoerd kan worden, betekent dit niet dat jouw fiets zeker legaal is. Er kan namelijk een blokkade opgezet zijn die er ook weer af te halen is.
De fatbike rijdt harder dan 6km/u als er niet wordt meegetrapt
Op de fatbike staat een wattage hoger dan 250 watt vermeld (dat zou ergens op de fatbike aangegeven moeten zijn, samen met andere specificaties). Is het wattage niet te vinden of afgeplakt? Dan is de kans groot dat hier een cijfer hoger dan 250 onder staat. Maar let op: ook als er een wattage van 250 op de fatbike vermeld staat, bestaat de kans dat de motor toch sterker is.
Uit documentatie in handen van BOOS en gesprekken met bronnen kunnen wij opmaken dat je in ieder geval ook alert moet zijn bij de volgende types:
Don Souris Capo Premium
Ouxi H9, V8, V8 LS, V14 en V18 (de EU verklaarde de V8 afgelopen week al illegaal) Deze fatbikes zijn bij verschillende aanbieders te koop en worden bij La Souris verkocht als CrossBoss-modellen.
QMWheel V20. Ook deze wordt verkocht als CrossBoss.
Heb je een van de bovengenoemde fatbikes of heeft jouw fatbike kenmerken uit de checklist? Dan is het sowieso de moeite waard om het te laten checken.
Mijn fatbike is illegaal. Wat nu?
Is jou zonder dat je het wist een illegale fatbike aangesmeerd? Volgens Nederlands recht zit de verkoper hier fout. Dit geldt in principe ook voor buitenlandse verkopers die zich richten op de Nederlandse markt.
Benader de verkoper en geef aan dat deze ervoor moet zorgen dat jouw fatbike aan de regels voldoet. Vraag of de motor vervangen kan worden (al kan dit bij sommige modellen erg lastig zijn) of vraag de verkoper om binnen een redelijke termijn een vervangende legale fatbike te leveren. Geeft de verkoper geen gehoor? Dan kun je verzoeken de koop te ontbinden en je geld terugvragen. Hier vind je een handige voorbeeldbrief.
Heb je gevraagd om een offroad-fatbike of de verkoper zelf verzocht om de fatbike op te voeren? Dan kun je de verkoper hier niet op aanspreken. Je hebt dan immers gekregen waar je om hebt gevraagd.