Waarom Trump zo populair is bij jonge Amerikanen in de zuidelijke staten
- Jinek on tour
- 29 mei 2017
- 6 minuten leestijd
Eva Jinek is op dit moment in Amerika om het tweede deel van haar serie De Verenigde Staten van Eva te maken. Redacteur Anoek Hofkens is mee. Voor Brandpunt+ bezoekt ze tijdens hun reis jonge Amerikanen om te vragen wat zij vinden van hun nieuwe president. Vierde en laatste stop: de Appalachian regio, waar de meerderheid van de bevolking in Trump gelooft.
Donald Trump herhaalde met enige regelmaat dat hij de kolenmijnen weer zou openen als hij president van zou worden, een belofte waardoor hij op veel steun kon rekenen in de zuidelijke staten van Amerika. Want sinds Obama het milieubeleid aanscherpte, gingen veel kolenmijnen failliet en kwamen duizenden mijnwerkers thuis te zitten. En de mijnen liggen hier, rondom de Appalachian Mountains.
Veel winkels, horeca bedrijven, maar ook zorgverleners vertrokken uit dit gebied, waar veel mensen leven van een uitkering. In de kleine steden, die bruisten in de hoogtijdagen van de kolenmijnen, is anno 2017 amper iets doen. Als je naar de bioscoop wil, zit je zo twee uur in de auto.
Dat vertelt Shanda Boland (22), die met haar man en dochtertje van zes maanden woont in de kleine stad Hinton in Summers county, West Virginia. Hier stemde iets meer dan 71 procent op Trump. Shanda werkt in één van de twee cafés die het stadje nog heeft.
Shanda: “Als ik niet op de dag van de verkiezingen mijn kindje had gekregen, had ik op Trump gestemd. Ja, hij is arrogant en gedraagt zich als een tv-ster, maar hij heeft een frisse blik en is stabiel. Hij blijft bij wat hij vindt en dat heeft deze regio nodig. Op dit moment leunen zoveel mensen hier op een uitkering. We moeten weer op eigen benen kunnen staan.”
“Trump zegt dat hij de kolenmijnen gaat heropenen en dat zou voor ons goed zijn, want dan krijgen honderden locals hun baan terug. De mijnwerkers, maar ook degenen die bij de spoorwegen werkten. Hinton heeft als een van de weinige steden in de omgeving een treinstation. De stad leefde lange tijd op de opbloeiende kolentransport. Als de mijnen weer openen, zijn er ook weer meer mensen nodig die de kolen vervoeren. We zouden de draad weer kunnen oppakken.”
“De komende vier jaar wil ik hier nog wonen, daarna wil ik misschien weg. Naar South-Carolina bijvoorbeeld. Daar kan mijn man als accountant meer verdienen. Over werk hoef ik me als een van de weinigen hier geen zorgen te maken. Over een jaar heb ik mijn diploma en kan ik aan de slag als sociaal werker. Qua zorg is er veel vraag hier. Ik kan mensen helpen met werk zoeken, kinderen helpen op het goede pad te blijven of mensen helpen die kampen met drugsproblemen. Er waren laatst op één dag veertig overdosissen in het ziekenhuis. Voor een stad met twee duizend inwoners is dat veel.”
Drie uur rijden verderop, over speldenbochten door de bergen, ligt Wise. In deze Amerikaanse provincie stemde bijna tachtig procent op Trump. Mikey Rodgers (23) woont daar. Hij komt oorspronkelijk uit Connecticut, maar vanaf zijn elfde woont hij hier. Hij noemt zichzelf een ‘transplant’, iemand die hier niet thuis hoort. Hij is niet de enige die dat zo ziet, de gemeenschap heeft hem nooit echt geaccepteerd. Hij is geen good ol’ boy (zoals locals worden genoemd, red), ze noemen hem een Yankee, want hij komt uit het noorden.
Mikey: “Vanaf het moment dat Trump zei dat hij de kolenmijnen zou opengooien, waren mensen hier extatisch. Je kon de stad zien veranderen. Er was weer hoop. Ze halen hier zoveel trots uit het werk in de mijnen.”
“Niemand is hier bereid de mijnen los te laten. Iedereen weet al twintig jaar dat de kolenindustrie een aflopende zaak is, want het is vreselijk slecht voor het milieu. Behalve de mensen hier. Niet omdat ze dom zijn, ze willen het gewoon niet zien, want de mijnen horen bij hen.”
“Ze houden van Trump omdat hij inspeelt op waar ze zich zorgen over maken: hun inkomen, de komst van moslims, hoge criminaliteit. Trump belooft banen, gooit de grenzen dicht voor mensen uit zeven moslimlanden en maakt zich hard voor meer politie op straat. Het komt door plaatsen zoals deze dat Trump de verkiezingen won. Dit is het kloppende hart van de Republikeinen en Trump heeft misbruik gemaakt van de onzekerheid waar ze inzitten. Hij kan nooit waarmaken wat hij heeft beloofd. En als hij toch de kolenmijnen opengooit, maakt hij de situatie eigenlijk alleen maar erger. De mensen hier zijn er al zo lang afhankelijk van geweest. Als de volgende president ze sluit, zitten ze weer in dezelfde situatie als nu. Ze moeten een andere weg inslaan, zelf ondernemingen beginnen.”
Dat iedereen afhankelijk is van de mijnen beaamt Shannon Adams (21). Hij woont zijn hele leven al in Oakwood in Buchanan county, Virginia. In zijn provincie stemde 79,1 procent op Trump, en ook Shannon bracht zijn stem uit op de bekendste multimiljonair van Amerika.
Shannon: “Mijn moeder heeft een deli - een kleine delicatessenzaak - en hoe meer geld mensen in de buurt hebben, hoe meer ze bij haar gaan kopen. Als de mijnen weer open gaan, zou dat goed zijn voor haar zaak. Dat is de voornaamste reden dat ik op Trump heb gestemd.”
“Het is een egoïstische stem, dat weet ik. Ik ben er ook niet trots op. Trump spreekt me namelijk niet in alle opzichten aan. Hoe hij praat over minderheden bijvoorbeeld, dat staat me tegen. Toen ik ging studeren, ontmoette ik voor het eerst in mijn leven zwarte mensen. Daardoor is mijn opvatting over mensen met een andere cultuur veranderd."
“Mijn vrienden uit Oakwood vinden het echter alleen maar geweldig wat Trump over minderheden zegt. Zij wonen ook nog steeds in hun witte wereld, dan is het heel moeilijk om je in een ander te verplaatsen. Na high school zijn zij meteen gaan werken. Mijn oma had ook graag gezien dat ik dat had gedaan, hard werken en voor je familie zorgen staan hier hoog in het vaandel. 'Waarom ga je toch studeren', vroeg ze eens aan me. Ze vindt dat ik mijn tijd verdoe op de universiteit. Samen met mijn broer ben ik de eerste generatie van onze familie die doorstuderen. Ik vind het best cool dat wij het patroon doorbreken.”
“Mijn ouders hebben ons daarin gestimuleerd. Zij willen dat wij verder kijken dan kool en het leven hier. Maar veel mensen keuren het af. Zij denken dat ik me te goed voel voor het leven dat zij leiden. Ik voel me niet te goed, dat leven spreekt me gewoon niet aan. Mijn vader heeft een vaste baan buiten de kolenmijnen, dus onze familie is gelukkig niet volledig afhankelijk van de beloften van Trump. Maar veel mensen hier wel. Ik hoop voor hen dat hij kan waarmaken wat hij heeft beloofd.”