Calamares Fideua
- 2 minuten leestijd
Chefkok: Adrian Zarzo van eensterren Restaurant Zarzo in Eindhoven. Uitvoering: Leo Blokhuis
INGREDIËNTEN
Calamares Fideua
paella
1/2 courgette
1 sjalot
1½ st rijpe tomaten
1 teentje knoflook
4 st mooie verse calamares van circa 20 cm
100gr olijfolie
1 theelepel pimentón de la vera
150 gr fijne vermicelli
500 gr visfond
100 gr gespoelde kokkels
Aioli
2 teentjes knoflook
50 ml melk
250 ml zonnebloemolie
zout
1 st citroen
Sangria
500 ml rode wijn
250 ml Fanta limon
250 ml Franta orange
15 ml vermout
100 ml cognac
0,5 sinaasappel
0,5 citroen
1 nectarine
0,5 appel
ijsklontjes
Extra benodigdheden
Paella pan, litermaat staafmixer, blokrasp
BEREIDING
Calamares Fideua
Snijd de courgette in plakken van 1 cmen verwijder de zaadlijst. Snij de plakken vervolgens in gelijke blokjes. Pel en snipper de sjalotten, rasp de tomaat, pel en hak de knoflook.
Maak de calamares schoon door de kop van het lichaam te verwijderen, de volledige inhoud van het lichaam, het vel en de mond uit de kop te snijden. Snijd alles in stukken en zet even apart.
Verhit wat olijfolie in de paellapan. Bak de calamares in de paellapan mooi snel aan met olijfolie, haal ze uit de pan en zet apart. Voeg nieuwe olijfolie toe en fruit de gesnipperde sjalot en de knoflook goudgeel, voeg de geraspte tomaat toe. Schuif de tomatenmassa naar één kant van de pan. Bak in het vrije gedeelte van de pan de pimentón in een beetje olie. Voeg de vermicelli toe en bak circa 3 minuten mee. Voeg visfond toe tot de vermicelli deze opneemt.
Verhit een pan met water en zout en dompel de kokkels er enkele secondes onder.
Voeg de kokkels, calamaris en courgetteblokjes toe aan de vermicelli.
Aioli
Pel de knoflook, halveer en haal de kern eruit. Giet de melk in de litermaat. Voeg de knoflook, citroensap en zonnebloemolie toe en blender met de staafmixer tot een cremige aioli.
Sangria
Meng alle drankjes met elkaar. Sinaasappel en citroen in parten, schil de nectarine en snijd de appel in blokjes.
Opmaak
Verdeel aioli in toefjes over de paella pan. Snijd een citroen in partjes en leg ze op de paella pan. Presenteer met de sangria.