Chili-sin-carne | Boter, Kaas noch Eieren
Chili-sin-carne | Boter, Kaas noch Eieren
- 3 minuten leestijd
Bonen? Ja. Tomaten? Zeker. Rijst? Present. Vlees. NOPE! Maar deze Chili-zonder-vlees is wel ontzettend lekker.
Hou je van goed uitgebreide recepten? Dan is dit recept echt perfect. En bonus: deze hap vult als een malle. Fijn! Wel een kleine waarschuwing: met al die bonen en knoflook is het NIET geschikt voor een eerste date. Maar na het stappen: PERFECT.
Aantal: 6 personen
Bereiding: 40 min
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 600 gr mix van uitgelekte bonen (Bijvoorbeeld: rood, kidney, bruin en zwart)
- 1 blik gepelde tomaten
- 6 kleine verse tomaten
- 70-100 gr tomatenpuree
- 3 flinke of 5 kleine knoflooktenen
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 400 gr Surinaamse rijst
- Mespuntje chilipoeder
- Mespunt kaneel
- 2 topjes verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
- 2 topjes verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogd)
- Komijnpoeder
- Klein blikje mais (een handje vol rozijnen of/en 10 gedroogde abrikozen gesnipperd is ook lekker)
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
- Snufje zout
- Snufje peper
Benodigdheden:
- 2 Pannen (waarvan 1 met deksel)
- Snijplank
- Vergiet
Vergeet de aanwijzingen op de verpakking van de rijst! Was de rijst tot het water helder is. Al het zetmeel dat je er nu af wast zorgt anders voor een kleverige klont rijst.
Vul een pan met de gewassen rijst en koud water. Het water moet tot 1 vingerkootje boven de rijst. Doe er een snufje zout bij en een eetlepel zonnebloemolie. Zet het vuur hoog. Roer de rijst niet. Als het water kookt, draai je het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat dit staan tot er gaatjes in de rijst vallen.
Laat de bonen en de mais uitlekken in een vergiet. (Mocht je ook abrikozen of rozijnen gebruiken, kunnen die er nu bij. Dan wellen ze alvast.)
Snij de prei, knoflook, tomaten, bleekselderij, wortel, knoflook en paprika.
Bak eerst de ringetjes prei in olijfolie. Start altijd met de ui-achtigen, zo worden ze minder scherp. Daarna kan de knoflook erbij en vervolgens de rest met steeds een minuutje ertussen.
Let erop dat je de natste groenten als laatst doet. Als je deze er eerder in doet gaat het gerecht koken, terwijl het moet bakken. Alles in de pan? Bak alles dan nog een minuut of 3 op hoog vuur.
Voeg het blikje gepelde tomaten toe. Hak het een beetje klein met je spatel. Dan kan de bonenmix erbij. Daarna is het tijd voor de specerijen en de tomatenpuree. Je gerecht te dun? Doe er wat meer puree bij. Laat het nog even pruttelen en done!
Variëren
Niet zo'n rijstfan? Probeer het gerecht eens met aardappelen of tortilla’s.
Rijst over?
Niet weggooien!
Hier een heerlijk recept voor rijstebrij.
Wil nu je nu ook een lekker vegan ontbijtje proberen? Klik hier voor pannenkoeken!
Vegan scrambled eggs maken? Dat kan! Bekijk hier het recept.
Een heerlijke kaassaus maken, zonder kaas? Klik hier.
Makkelijk, goedkoop en lekker: mueslirepen. Klik hier voor het recept.
Rijstebrij. Lekker als toetje of dessert!
Meer vegan inspi? Kijk de 3Doc: Boter, Kaas noch Eieren hier terug!