China bouwt een bosstad tegen luchtvervuiling
China bouwt een bosstad tegen luchtvervuiling
- 2 minuten leestijd
40.000 bomen, bijna 1 miljoen planten en meer dan 100 soorten.
Nee, dat is geen omschrijving van een stukje regenwoud. Wel van een nieuw dorp dat in China wordt gebouwd. Dat eerste ‘bosstad’ moet de lucht gaan zuiveren en 30.000 mensen onderdak bieden.
En dat ziet er ongeveer zo uit:
“Die bomen nemen CO2 op en gebruiken dat als bouwsteen”, zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid bij de TU Delft. Maar het heeft vooral zin als er jonge bomen worden geplant, want die hebben die CO2 nog nodig. “Eeuwenoude bossen nemen netto nauwelijks nog CO2 op, zij stoten op bepaalde momenten van de dag juist weer CO2 uit.”
Het bos is ontworpen door Stefano Boeri, die eerder ook al twee verticale bossen ontwierp in de vorm van een wolkenkrabber. Eentje in Milaan (check het artikel bij NOS op 3), eentje in Liuzhou (ook in China).
Met zulke experimenten laat China zien dat ze klimaatmaatregelen willen uittesten, zegt Andy. Maar er zijn nogal wat bomen voor nodig om alle smog en vieze lucht in China te compenseren.
Daarom moet er volgens Andy ook niet alleen worden gekeken hoe de CO2-uitstoot gecompenseerd kan worden; ook de vraag naar energie moet omlaag. Het is effectiever om energie te besparen, restenergie te benutten en hernieuwbare energie te gebruiken.
Is zo'n bosdorp ook een idee voor Nederland?
“Nee, in Nederland is maar heel weinig ruimte. Als we onze CO2-uitstoot zouden willen compenseren hebben we heel West-Europa nodig.” Nuttiger is het om CO2 te verzamelen en te gebruiken. Zo wordt in het Westland industriële CO2 gebruikt in de kassen om planten en voedsel te laten groeien.
Dat beplanting wel degelijk een van de oplossingen is voor de lucht zuiveren, daar is Andy duidelijk over: “In Nederland leven we echt korter doordat er veel fijnstof in de lucht zit.”
Een goedkope oplossing is het bomen planten overigens niet. “Bomen zijn duur. En niet alle daken en gevels zijn geschikt om planten op te plaatsen.”
Foto's: Stefano Boeri